Плажовете в Бургаско вече са готови за лятото – почистени

...
Плажовете в Бургаско вече са готови за лятото – почистени
Коментари Харесай

Рибарските семейства почерпени с чорба, малка мастика и сладолед

Плажовете в Бургаско към този момент са подготвени за лятото – почистени и обезпаразитени. Там, където бурите през зимата взеха от линията, концесионерите са се погрижили да възстановят вредите.

В рибарското населено място Ченгене скеле край Бургас, също са почистили плажа си. Миналата неделя риболовците са вдигнали рано фамилиите си от сладостен сън в хижите и всички заедно са обрали боклуците от пясъка и кейовете с лодки. За премия по обед децата са почерпени със сладолед, а възрастните с рибена супа и дребна мастика към нея в паметната им механа “Морски сговор”. Сдружението, което носи същото име, се е сговорило за лятото да бъде назначена хигиенистка. Това ще е Анка, която от години живее в Ченгенето. Анка ще дава отговор и за пръскането против кърлежите, за чистенето по плажа и общите площи сред хижите.
Рибарите със свои пари към този момент на два пъти са купували препарати и са пръскали против кърлежи, откакто техен сътрудник бил ухапан и се наложило да търси хирург, с цел да извади кръвосмучещата гадина.

“Освен, че се поуплашихме след този случай, през лятото ще имаме доста работа, ще влизаме за риба, ще има посетители и туристи и ще сме доста заети. Затова Анка ще се грижи за чистотата”, разясниха морските вълци.

Плажът на Ченгенето, колкото и да е дребен, е прочут, тъй като се намира тъкмо против бургаското пристанище. Ако някой транспортен съд се килне, товарът му се изсипва и стига до линията на риболовците. През годините те са виждали плажа си посипан с ябълки и банани, а един път от морето почнали да излизат живи телета, доплували от подобен транспортен съд.

Тази година два мъртви коча разбуниха духовете, откакто изплуваха поредно на плажовете в Поморие и Бургас. От Агенцията по храните прибраха труповете и ги дадоха в екарисажа. Предполага се, че са изпаднали от транспортен съд с животни, преминаващ край нашите крайбрежия.

Макар че плажът на остров „ Света Анастасия ” край Бургас е посипан с мидени черупки, от няколко години той е обичано място за посетители и туристи. Там също би трябвало да се чисти. От две години при започване на сезона грижата за това е поверена на доброволци водолази, които се гмуркат и за огледи да няма боклуци на дъното. Наградата за тях е да си извадят миди от естествените скали към острова и да ги похапнат на брега, приготвени по една то най-старите бургаски предписания – печени върху тенекиена кутия. Дошлите да следят гмурканията и да се включат в почистването на брега също вземат участие в изяждането на мидите. Естествено е и част от участниците в тази фиеста да се почерпят с бира, бяло вино или розе.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР