Плажът Силистар и земите около него попадат в защитените територии

...
Плажът Силистар и земите около него попадат в защитените територии
Коментари Харесай

Подготвя се застрояването на Силистар

Плажът Силистар и земите към него попадат в предпазените територии на парк " Странджа ".

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Австралийската Woodside ще търси петрол и газ в Черно море дружно с Shell

Компанията ще държи 30% от плана за изследване в блок " Хан Кубрат "
19 авг 2018
Бъдещето на Странджа

Новият план за Общ организационен проект на Царево планува зоните за строителство в парк Странджа да се усилят с 20%.
27 апр 2018
Shell стартира изследването за петрол и газ в " Силистар "

По-напредналото търсене в прилежащия турски блок в Черно море носи оптимизъм
28 фев 2017 Кметът на Царево Георги Лапчев е внесъл докладна за одобрение на Подробен устройствен план за вилно населено място на 22 декара в непосредствена непосредственост до девствения плаж " Силистар ", който се намира в Природен парк " Странджа " и Натура 2000. Това оповестява уеб сайтът bivol.bg, като разгласява и самия документ. Предложението за застрояване е импортирано от притежателя на терена - " Ню Билдинг Естейтс " ЕООД. Имота с повърхност 22 169 кв.м е бил добит на 30 юли от ОББ против 435 172 лева или близо 10 евро на кв.м. Очаква се общинския съвет в морския град да разиска докладната в петък, 24 август.

Въпросният терен не е на първа линия, а директно пред него са парцели добити от лица и компании, свързани директно или индиректно с Йордан Цонев и арх. Калин Тихолов. Ако планът мине обаче, това ще сътвори казус, от който могат да се възползват и другите притежатели на парцели, показва " Биволъ ".

Освен, че теренът се намира в Парк " Странджа " и Натура 2000, с цел да стартира градеж там е належащо и мнение на Министерството на околната среда и водите. Също по този начин има разпоредба на Министерството на районното развиване и благоустройството да не се утвърждават подробни устройствени проекти преди приемането на Общ организационен проект (ОУП) на Община Царево. Съгласно последния препоръчан вид на проекта от 2018 година, в региона на Силистар не се планува никакво вилно строителство.

Как се стига дотук

Според обявата заявката от " Ню Билдинг Естейтс " е импортирано на 5 юли и още в същия ден се събира уголемен Общински експертен съвет с присъединяване на представители на Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас, РЗИ, РДГ-Бургас, ВИК, и даже Министерство на защитата. Всички единомислещо и без възражения гласоподават за застрояването на " Силистар ".

Към този миг " Ню Билдингс Естейтс " официално към момента не е притежател на парцела, а има единствено подписан прелиминарен контракт със " Сибанк ", която се вля в ОББ. Сделката е изповядана пред нотариус чак на 30 юли 2018 година Дружеството е владеене на " Ню Билдинг Пропърти ", чийто едноличен притежател е Десислава Цветанова Георгиева. Тя е била представлявана за договорката от Петьо Христов Петков, който е и неин съучастник в няколко компании.

Стара история

Bivol.bg напомня и историята на въпросният парцел, върху който са били ситуирани свинарниците от бившето Административнопроцесуален кодекс. Дълги години той се е водил земеделска земя, само че през юли 2012 година със заповед на изпълнителния шеф на Агенцията по кадастъра той се трансформира в урбанизирана територия за различен тип строителство.

Най-ранният вписан притежател на парцела е компанията " Силистар-Юг " на строителния бизнесмен Пламен Бенински. През 2002 година тя го продава на " Евробул България Холдинг ", което пък го ипотекира в " Сибанк ". Финансовата институция го придобива посредством обществена обмен поради ипотечни задължения през 2015 година

Запазена територия

Терените към плажа Силистар от години се свързват с ползите на депутата от Движение за права и свободи Йордан Цонев. През 2015 година да вземем за пример избухна скандал с неговия тъст Георги Якимов за това, че наети от негова компания охранители са упражнили принуждение над човек, отказал да заплати 10 лева с цел да стигне до плажа. Става въпрос за мястото зад плажа, където туристите до тогава свободно са паркирали колите си, а по думите на кмета на Царево Георги Лапчев никой не е получавал позволение за комерсиална активност там. " Някой си разрешава да застане на пътя и да каже " дай пари, с цел да преминеш ", разяснява тогава кметът на Царево. " Нивите до Силистар са си мои и мога да ги изора, мога всичко ", съобщи пред Нова телевизия тъстът на Йордан Цонев. Експерти разясниха тогава, че Георги Якимов не може да изоре нивите си, тъй като са предпазена територия.

В плана за нов Общ устройствен план на Царево във връзка с паркинга зад плажа Силистар се предлага той да бъде преместен на югозапад, където има черен път, защото част от него попада на територия на местообитания.

Сагата с проекта на Царево продължава над 10 години. Предишният, който провокира поредност от кавги, предвиждаше всеобщо застроване върху предпазени крайбрежни територии от парк " Странджа ", стана причина за предизвестие от Европейската комисия за наказателна процедура против България.

По информация на " Бивол " по-рано тази година земята и под постройката на остарялата застава в Резово на брега против Турция по подозрителен метод е станала благосъстоятелност на Йордан Цонев и брачната половинка му Пролетина. Според изданието в случай че новият Общ устройствен план на на община Царево бъде признат, Цонев ще може да строи на първа линия до брега.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР