Плажът на залива Болата край Каварна, класиран сред най-красивите в

...
Плажът на залива Болата край Каварна, класиран сред най-красивите в
Коментари Харесай

Настояват държавата да защити залива Болата

Плажът на залива " Болата " край Каварна, класиран измежду най-красивите в света, е заплашен от заличаване, защото защитните дамбови стени (буните) не са ремонтирани от десетилетия и са в окаяно положение.
За това алармира ръководителят на инициативния комитет „ За туризма на Калиакра “ Стелиан Томов. Той е срещнал с казуса държавната и локалната власт и чака бърза интервенция, с цел да не се стигне до необратимото, съобщи кореспондентът на .
В сигнала си Томов показва, че при разрушение на буните морската вода ще залее плажната линия, а това крие риск и за вододайната зона, която доставя с питейна вода селата Българево, Свети Никола и ваканционното населено място „ Русалка “. Така ще би трябвало да се търсят разновидности за филтриране на водите или за различно водоснабдяване на околните обитаеми места.

Според специалиста е позволена рехабилитация на към този момент съществуваща инфраструктура в предпазените територии, към които влиза и местността " Болата ", а възбраната за строителни действия е годна единствено за ново строителство.

Във връзка с нуждата от незабавен ремонт на дамбовите стени, Томов чака „ да се започва незабавна процедура по смисъла на Закона за отбрана при бедствия и Директива 2008/114/ЕО на Съвета от 8 декември 2008 година по отношение на установяването и означаването на европейски сериозни инфраструктури и оценката на нуждата от възстановяване на тяхната отбрана, които уреждат публичните отношение, свързани с обезпечаването на отбраната на живота и здравето на популацията, опазването на околната среда и имущество при бедствия “.
Той показва също, че е належащо разрушените брегоукрепителни уреди да се дефинират като „ сериозна инфраструктура “, а това значи, че детайл, система или елементи от нея, намиращи се в страните членки на Европейски Съюз, които са от главно значение за поддържането на жизненоважни публични функционалности, здравето, сигурността, сигурността, икономическото или общественото богатство на популацията, и чието нарушение или заличаване би имало обилни последствия в съответната страна.
Томов чака държавното управление да заложи осъществяването на ремонта на буните тази или идната година, с цел да бъде избегнат рискът от бедствия.
В поддръжка на гражданската самодейност застава и Националната асоциация „ Българско Черноморие “.
Сигналът е изпратен до началниците на политическите кабинети на вицепремиера по икономическата и демографската политика и на вицепремиера по публичния ред и сигурността и министър на защитата, както и до регионалния шеф на Добрич и кмета на Каварна.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР