Плаха, но вече вълна от предупредителни и реални стачни действия

...
Плаха, но вече вълна от предупредителни и реални стачни действия
Коментари Харесай

Предстоят ли безсрочни стачки на работниците в различните сектори?

Плаха, само че към този момент вълна от предупредителни и действителни протестни дейности стартира в разнообразни браншове в страната. Макар и не доста шумно, недоволството от ниските си заплати към този момент обявиха чиновниците във Външното министерство, в Агенцията по кадастъра и в лечебните заведения.

В " Говори в този момент " тематиката разясниха Кремена Атанасова от КТ " Подкрепа " и някогашният обществен министър Иван Нейков. Атанасова уточни, че са почнали още от април, след което при актуализацията на бюджета.

" Имахме разнообразни сигнали, че желанията им ще бъдат задоволени, само че това не се случи. Заплатите на тези хора са обидно ниски ", уточни тя, като посочи, че чистите хонорари на някои чиновници са от порядъка на 800-900 лв..

" В кадастъра работят експерти, хора със характерно обучение, това в действителност е обидно за тях ", съобщи тя. Хората изчерпаха търпението си ", сподели Атанасова.

Иван Нейков сподели, че есента е сезонът, в който се разгорещяват договарянията сред работодатели и служащи.

" Готви се бюджетът, пресмята се инфлацията и по тази причина хората концентрират вниманието и напъните си. Парите обаче няма да стигнат. Ако някой счита, че в идващите 10 години ще имаме бюджет, в който се чудим какво да вършим парите, няма да го бъде ", разяснява той.

По думите му " снежната топка " е почнала да се образува след нарастването на заплатите на учителите, което е провокирало реакции в опазването на здравето и след това - в другите браншове.

Получава се едно съответствие - заплати на учителите, заплати на лекари, заплати отвън бюджетната сфера и обособените групи хора следят какво става в другия бранш. Мръднат ли едните, мигновено се разсънва желанието да ги догоним. Ще има учредения за увеличени искания от страната на хората ", съобщи Нейков.

Вижте целия диалог във видеото

Последвайте ни във и Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР