Плъгин хибридните автомобили могат да са много по-екологичен избор(снимка: CC0

...
Плъгин хибридните автомобили могат да са много по-екологичен избор(снимка: CC0
Коментари Харесай

Плъгин хибридите са „вълк в овча кожа”


Плъгин хибридните коли могат да са доста по-екологичен избор
(снимка: CC0 Public Domain)

Презареждаемите (плъгин) хибридни транспортни средства се задвижват от електрически мотор благодарение на батерия, която пък се презарежда или посредством включване към източник на електрическа енергия, или от вграден бензинов или дизелов генератор. Този тип коли съставляват приблизително 3% от продажбите на нови коли. Но разбор на групата „ Транспорт и околна среда ” и „ Грийнпийс ” сочи, че те отделят приблизително 120 грама CO2 на километър. Това е много повече от регистрираните 44 грама на километър в формалните „ лабораторни ” проби.

Плъгин хибридните електрически транспортни средства се продават като нисковъглеродна опция на обичайните транспортни средства и стандартните хибриди – които не могат да се зареждат от външен източник на ток – и се оказват все по-популярни.

„ Официален ” против „ действителен свят ”

В доста страни, където се вземат ограничения против замърсяването на въздуха, бензиновите и дизеловите коли скоро ще бъдат неразрешени за продажба. Но хибридите се радват на положителни пазарни условия и даже на насърчителни тласъци. Това е по този начин, тъй като могат да предложат пробег от 30 до 60 километра в напълно електрически режим. Следователно те би трябвало да са по-малко замърсяващи от другите транспортни средства, изключително при придвижване в градска среда.

Според новия разбор на „ Транспорт и околна среда ” и „ Грийнпийс ”, за който оповестява BBC, хибридите не оферират чак толкоз понижаване на нездравословните излъчвания, колкото настояват производителите. Официалните проби демонстрират, че хибридите отделят приблизително 44 г CO2 на километър. Тези проби се организират в лабораторни условия и при тях транспортните средства биват задвижвани по метод, който регулаторите считат за „ естествен ”. Реалната цифра обаче, съгласно отчета, е по-скоро 120 г на км.

Еко-групите са анализирали данни, които – съгласно тях – съставляват „ действителни ” данни за горивна успеваемост, събрани от към 20 000 водачи на хибриди от Европа. Това са водачи, които са избрали да записват своя пробег и разход на гориво за изследвания или пък ръководят фирмени или наети транспортни средства, чиято горивна успеваемост бива непрекъснато следена.

Според този набор от данни, излъчванията през целия витален цикъл на хибрид са приблизително към 28 тона CO2. За съпоставяне, междинният бензинов или дизелов автомобил има сред 39 и 41 тона CO2 за своя витален цикъл. Конвенционалният хибрид пък нормално излъчва повече от 33 тона през живота си.
още по тематиката
С други думи, плъгин хибридът би обезпечил понижение на излъчванията единствено с към една трета спрямо характерен бензинов или дизелов автомобил – надалеч по-малко от формалните оценки.

Автомобилната промишленост признава, че лабораторните проби не постоянно отразяват действителната приложимост. Въпреки това тя разкритикува отчета, като съобщи, че употребяваните данни за излъчванията са от тест, който е провеждан единствено две години.

Трик на производителите

„ Плъгин хибридите обезпечават еластичност, която малко други технологии към момента могат да предложат, като съчетават това с продължен пробег за по-дълги пътувания отвън града и зареждане на батерията в градските региони, намалявайки излъчванията и подобрявайки качеството на въздуха в градовете ”, сподели Майк Хоус, основен изпълнителен шеф на Обществото на автомобилните компании-производители и търговци. Той твърди още, че чака пробегът и продуктивността да продължат да се усъвършенстват, трансформирайки хибридите в „ основна стъпка към изцяло електрическо транспортно средство ”.

Междувременно „ Грийнпийс ” разказва презареждаемите хибридни коли като „ вълк в овча кожа ” на автомобилната промишленост.

„ Те може да наподобяват доста по-екологичен избор ”, споделя Ребека Нюзъм, началник на политиката на групата за напън, „ само че подправените изказвания за по-ниските им излъчвания са трик на производителите на коли, с цел да продължат да създават джипове и бензинови и дизелови мотори ”.

Поведение на лидера

Анализът на „ Транспорт и околна среда ” демонстрира, че основен проблем при хибридите е, че множеството притежатели рядко зареждат колите си от източник на електрическа енергия – те разчитат на бензиновия или дизеловия мотор. Друг проблем е, че доста от този тип хибридни модели имат функционалности, които автоматизирано включват бензиновия/дизеловия генератор при пускане в леден ден. Също по този начин плъгин хибридните коли всекидневно задействат мотора, в случай че лидерът реши да форсира внезапно.

Всичко това значи, че излъчванията на автомобила действително зависят най-много от държанието на лидера.

„ Ако постоянно зареждате батерията с ток и сте склонни да вършиме къси пътувания, те ще имат доста ниски излъчвания ”, споделя Ник Молдън, който ръководи Emissions Analytics, компания, профилирана в оценката на излъчванията от транспортните средства. „ Ако в никакъв случай не зареждате батерията на ток и карате доста нападателно, тогава хибридите ще имат доста по-високи излъчвания от еквивалентния бензинов или дизелов модел ”, заключава той.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР