[pixabay] За проучванетоEY изготвя ежегодно Барометърът на доверието в икономическата

...
[pixabay] За проучванетоEY изготвя ежегодно Барометърът на доверието в икономическата
Коментари Харесай

Всеки втори мениджър ще прави усилия да придобие друга компания през 2018 г.

[pixabay] За изследването

EY изготвя годишно Барометърът на доверието в икономическата среда, като интервюира 3 хиляди изпълнителни шефове от 43 страни. От тях 141 са от района на Централна и Югоизточна Европа. Анкетираните са представители на 14 бранша. Още по тематиката
Сливанията и придобиванията надвишиха 3 трлн. $ за четвърта поредна година

Съединени американски щати остават водач макар понижението, Азия и Европа регистрират нарастване на покупко-продажбите
7 яну 2018
Експортните бизнеси са желани за покупко-продажби

Пазарът на сливания и придобивания в България - един макроикономически прочит
5 яну 2018
Сделките на 2017: годината на парцелите

Интересът на задграничните вложители последователно се завръща, главно за индустриални и IT компании
30 дек 2017
Николай Гърнев: Растежът ще се форсира с повече предприемачество и цифровизация на стопанската система

Управляващият съучастник на EY за България, Македония, Албания и Косово пред " Капитал "
11 дек 2017 Активни старания за сливания и придобивания ще положат 53% от представителите на бизнеса в Централна и Югоизточна Европа през 2018 година Рекордните равнища на оптимизъм се движат паралелно с упованията за усъвършенстване на икономическия напредък. Почти всички мениджъри в района залагат на ускоряване или продължение на настоящия ритъм на развиване на международната стопанска система (98%), като упованията са сходни и за бизнеса на локално равнище. Основните аргументи зад решенията за придобивания са нарастване на пазарен дял, придобиване на нововъведения и разширение на бизнеса. Това демонстрират резултатите от годишното изследване " Барометър на доверието в икономическата среда " за Централна и Югоизточна Европа, изготвян от консултантска компания EY.

" През идващите 12 месеца водачите плануват позитивен напредък и устойчиво развиване на корпоративните облаги, опциите за кредитиране и финансовите оценки на световно и локално равнище ", означават специалистите на компанията.

Повече оптимизъм

Ускорение на световния стопански напредък чакат 79% от компаниите в района, до момента в който година по-рано делът беше едвам една пета. Експертите от EY изясняват смяната с по-силна от предстоящата икономическа интензивност в еврозоната. Същевременно ниските лихви, които допускат и капитал на ниски цени, и позитивните вероятности за напредък подготвят мениджърите да модернизират производството си и да влагат в придобивания.

Органичен напредък на напред във времето

Мнозинството от районните мениджъри ще насочат вниманието си най-вече върху органичният напредък (71%), до момента в който 22% показват, че сливания и придобивания, взаимни предприятия и съюзи ще бъде тяхна съществена цел. Въпреки това малко над половината от интервюираните споделят, че ще положат дейни старания за сливания и придобивания, като това е рекордно равнище на оптимизъм за района, показва се в отчетът. За съпоставяне, второто най-високо равнище беше през април 2015 година (52%).

Най-голям интерес към придобивания от страна на районните мениджъри се следи в телекомуникациите, където 80% от фирмите показват сходни планове. От географска позиция пък ръководителите от Централна и Югоизточна Европа насочват капиталовите си ползи към Съединени американски щати, Гърция и Турция.

В международен мащаб ситуацията е малко по-различно - за 34% от тях приоритет са покупко-продажбите. И въпреки всичко, макар оптимизма за икономическия напредък, делът на тези, които се концентрират върху сливания и придобивания, понижава доста - от 24% през април до 16% през октомври.

Технологиите са предизвикателство

Дигиталните технологии и трансформацията на бизнес моделите са главните провокации компаниите - това е мнението на 27% от представителите на бизнеса в района, до момента в който други 26% се оплакват от все по-осезаема конкуренция от страна на компании в други браншове.

В отговор на провокациите всеки втори управител възнамерява да развие цифровите пълномощия на съществуващия си личен състав, до момента в който една трета ще заложи на наемането на управителни фрагменти с опит в технологиите.

Рисковете на световно равнище

Мениджърите не чакат внезапно утежняване на изискванията на финансовите пазари, само че означават риска за растежа от бързо повишение на лихвените проценти от централните банки. Идеята е, че мощно повишаване на цената на капитала може да замрази капиталовата интензивност и по този начин да забави развиването. Фокус на фирмите е също предизвикването от непрекъснато изменящите се консуматори и технологии. Технологиите разрешават на консуматори да трансформират държанието си, а секторите би трябвало да се приспособяват към новото търсене, с цел да не ги изгубят.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР