[PixaBay] Повечето хора, които са се сблъсквали със здравната каса,

...
[PixaBay] Повечето хора, които са се сблъсквали със здравната каса,
Коментари Харесай

Безплатното винаги излиза по-скъпо

[PixaBay] Повечето хора, които са се сблъсквали със здравната каса, знаят, че даже да са здравноосигурени, това не покрива цялото им лекуване и всички импланти, медикаменти и медицински услуги, с които то върви. Това, което вършат пациентите, е да си ги доплащат - до постигане на пазарни цени.

Единственият детайл от здравната услуга, който няма пазарна цена, е лекарският труд в публичните здравни заведения. Те получават толкоз, колкото реши страната. А тя взема решение това според от здравните вноски, които е събрала. Понеже едвам 1.7 млн. българи заплащат цялостни здравни вноски (останалите ги покрива страната на минимални суми), тези пари са незадоволителни. Оттам и заплащането в бранша е обидно малко и в случай че някой не е склонен, дано си спомни, че всеки месец от началото на годината медици стачкуват за заплати.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък В нов законопроект, с който се трансформират общо 16 здравни закона, е планувано лекарите да поставят безвъзмезден труд - като наблюдават резултата от най-новите лечения. Става дума за медикаменти за десетки хиляди левове, много от които са извънредно комплицирани за използване и следенето на резултата е значим труд. Възнаграждение за тази високоспециализирана активност обаче не е планувано, само че пък има санкция с начална стойност 2500 лева Идеята идва, с цел да поправи остарял законодателен проблем към заплащането на скъпите нови лечения от страната.

Това е още веднъж слагане на каруцата пред коня. Докато не бъде изменен съществено сегашният модел в опазването на здравето, системата ще продължи да е недофинансирана, лекарите и медицинските служащи да емигрират, а пациентите да имат чувството за несъответстващо лекуване. Здравното министерство даде поръчка, че ще направи нов опит за смяна на модела. В него обаче, както и в горния законопроект, няма остойностяване: чака се едни хора да вършат неща, без да е ясно дали има задоволително пари. Така отново ще се въртим в кръг.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР