[Pixabay.com] Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) повече от два

...
[Pixabay.com] Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) повече от два
Коментари Харесай

"Независим" контрол на трупчета

[Pixabay.com] Инспекторатът към Висшия правосъден съвет (ИВСС) повече от два месеца е с изминал мандат и не може да взема законни решения, алармират от неправителствения бранш. Парламентът обаче въобще не е почнал процедура за избор на нови членове на ИВСС, въпреки че трябваше да го направи още в края на предходната година. Как сега работи органът, който ревизира имуществените заявления, а също и честността и спора на ползи при магистратите и дали въобще работи - никой от трите управляващи не желае да разяснява, в това число и основният правосъден контрольор Теодора Точкова.
Вероятно партиите в Народното събрание не могат да натъкмят пазарлъка кой да влезе в инспектората, а изборът е комплициран, тъй като става с квалифицирано болшинство. И по този начин държат на трупчета цялостен орган. Разбира се, никой не носи отговорност - нито Народното събрание, нито изпълнителната власт в лицето на министъра на правораздаването. И самите инспектори мъчно ще обяснят на какво съображение си получават заплатите.
Случаят с ИВСС не е изключение, а по-скоро предписание. Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД), чийто сегашен състав бе определен по времето на кабинета " Орешарски ", към този момент повече от година е с изминал мандат. През това време стана въвеждането на европейския правилник за персоналните данни, случи се течът на персонални данни от Национална агенция за приходите и още куп събития, които по този начин и не съумяха да смутят безоблачното битие на КЗЛД. Членовете на КРС, които неотдавна бяха сменени със скандал, изкараха по 10 години, вместо по 5.
В България контролните и регулаторни органи, чиито членове би трябвало да се избират по критерии за професионализъм и интегритет, в действителност се конструират за осъществяване на поръчки. А мандат, който може елементарно да бъде нарушен - дали предварително или с просрочие, към този момент не е форма на отбрана, а противоположното - форма на напън. Затова и " самостоятелните " мандатни органи са такива единствено на хартия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР