[Pixabay.com] България е на път да се превърне в енергиен

...
[Pixabay.com] България е на път да се превърне в енергиен
Коментари Харесай

Внасяме ток, а централите не работят

[Pixabay.com] България е на път да се трансформира в енергиен Франкенщайн – има мощности, които не употребява, заплаща милиони за леден запас на остарели неработещи централи, а в това време внася ток. За първите 19 дни на тази година импортираната електрическа енергия е с близо 35 700 MWh повече от изнесената - нещо, което енергийните специалисти дефинират като казус.

Това обаче може да се окаже новата реаланост за българката енергетика и то не тъй като липсват производители. Причината от една страна се крие в засилващата се интеграция на свободния пазар, която разрешава по-лесен транспорт на ток от по-евтини към по-скъпи пазари, какъвто стана българският - през последните седмици цените на самостоятелната енергийна борса са измежду най-високите освен в района, само че и в Европа, по тази причина на българските търговци им е по-изгодно да купуват от прилежащи страни.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От друга страна - всички прилежащи страни построиха и не престават да построяват нови мощности, главно ВЕИ. Дори Турция към този момент изнася ток за Българя и тази наклонност единствено ще се ускорява.

Проблемът е, че поради високите индустриални разноски българският ток става на процедура непродаваем, даже на вътрешния пазар. Като изключим АЕЦ " Козлодуй " с от дълго време изплатената инвестиция, останалите централи мъчно биха могли да се конкурират по цени в района. Затова държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " примерно работи с едвам 50% от мощността си. И това в случай, че поради сушата ВЕЦ-овете съвсем не работят.

На този декор държавното управление ще строи АЕЦ " Белене ", чиято мощ би покрила 35% от сегашните потребности на страната. По експертни оценки токът от нея ще коства много над сегашните нива - с цел да се обезпечи възвръщаемост на инвестицията от близо 20 милиарда лв.. Отсега може да се планува, че за него мъчно ще се намерят купувачи зад граница. А с излизането и на битовите консуматори на свободния пазар такива може да няма и в страната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР