питните любители на алкохола често са готови да дадат мъдър

...
питните любители на алкохола често са готови да дадат мъдър
Коментари Харесай

Митовете за алкохола, които не са верни

питните фенове на алкохола постоянно са подготвени да дадат умен съвет от рода на " уиски преди бира и всичко е наред " и " малц преди алкохол ще те разболее ". Но дали тези " мъдрости " фактически са подкрепени от нейно величество науката?

Човек в никакъв случай не може да планува по какъв начин организмът (и черният му дроб) ще реагира на алкохола. Но съществуват голям брой известни вярвания, в които хората, посещаващи питейните заведения, са подготвени да се закълнат.

" Бира преди аперитив "

" Бира преди аперитив - в никакъв случай не си бил по-болен “ или " Грозде или зърно, само че в никакъв случай двете " - тези изречения, внушаващи, че можете да избегнете махмурлука, в случай че приемате напитките в " верния " ред или избягвате смесването им, са развенчани като погрешни от науката.

Проучване, оповестено в „ American Journal of Clinical Nutricion “, разделя 90 души на три групи преди пиянство, като взема поради размера, възрастта и пола. Сервирана е бира „ Carlsberg Pilsner “ с алкохолно наличие 5%, както и бяло вино с алкохолно наличие 11,1%. Едната група изпила две и половина чаши бира, последвани от четири чаши бяло вино. Втората група консумирала напитките в противоположен ред. Третата група пиела или единствено бира, или единствено вино.

Седмица по-късно изследователските групи се разменят. Тежестта на махмурлука се оценявала в сходство с оценката по скалата за изострен махмурлук (AHS) в деня след всеки сеанс. Резултатът посочил, че смяната на реда на напитките или придържането към една от тях не е довело до съвсем никаква разлика. Всичко е обвързвано с количеството алкохол, което организмът би трябвало да усвои едновременно, а не с формата.

Теория за сламките

Мнозина имат вяра, че пиенето на „ Маргарита “ със сламка ще разреши на алкохола да ви подейства по-бързо. Привържениците на " теорията за сламката " настояват, че хората пият по-бързо всякаква течност през сламка. Тъй като гълтам повече алкохол за по-кратък интервал от време, евентуално ще се напият по-бързо. Второ, те настояват, че сламката основава вакуум, който отстрани кислорода, предизвиквайки " чувство за замайване ".

Според Националния институт за корист с алкохол и алкохолизъм обаче, няма доказателства в поддръжка на концепцията, че хората се напиват по-бързо, в случай че пият алкохолни питиета през сламка.

Дали текилата е стимулант?

Съществуват многочислени легенди към спиртните питиета на основата на агаве, като текила и мескал.

Агавето е диворастящ сукулент, който пораства в огромна част от Мексико и се събира още от времето на ацтеките, като се употребява в храната, в медицината и в алкохола. Когато хората настояват, че текилата работи като стимулант, те в множеството случаи се опират на публикувана градска легенда, настояват специалисти.

Всъщност алкохолът в бирата, виното и текилата влияе на мозъка по един и същи метод, твърди доктор Нехал Вадан, старши теоретичен помощник в Центъра за просвета за зависимости " Уелбридж ".

Текилата, която най-често се употребява посредством бързи шотове, за разлика от виното, не е стимулант.

" Това разбиране е подсилено от попкултура и изключително в обществените медии, от анекдотичния опит на няколко души ", изяснява Вадхан пред „ Delish “, като прибавя, че всички форми на алкохол се класифицират като депресанти, заради метода, по който понижават интензивността на централната нервна система.

Червеното вино като лек

Червеното вино, въпреки и в умерени количества, от дълго време се счита за " здравословно за сърцето ", защото някои субстанции в него, наречени антиоксиданти, могат да оказват помощ за попречване на коронарна болест на сърцето. Последното положение може да докара до инфаркт.

Така нареченият " френски абсурд " също е съдействал за това разбиране. Този термин, датиращ от 80-те години на предишния век, се базира на научно проучване, което преглежда ниската периодичност на коронарните сърдечни болести във Франция.

" Доказано е, че аленото вино е потребно в умерени количества поради ресвератрола, който е антиоксидант, предпазващ сърцето ", споделя Мая Фелер, създател на „ Maya Feller Nutrition “ в Бруклин.

Полифенолът, който най-често се свързва с аленото вино, е ресвератролът. Ресвератролът има и " антиканцерогенни свойства и капацитет да потиска образуването и растежа на тумори ".

Въпреки това, защото в аленото вино има единствено малко количество полифеноли, съгласно проучването, оповестено в „ American Journal of Clinical Nutrition “, може да се предложи да се усили приемът им, като се заложи на зърнена закуска с горски плодове или се хапнат сливи, вместо вино, написа Profit.bg.

Могат ли някои питиета да причинят по-тежък махмурлук?

Алкохолът си е алкохол и митът, че избрани типове или комбинации от питиета въздействат на резултата - или с други думи, на махмурлука - не е правилен. Всичко зависи от количеството, което изпивате, защото химическото съединяване на алкохола е едно и също. Понякога обаче добавки като захарта могат да трансформират метода, по който се преработва алкохолът.

" Когато напитката ви съдържа доста захар, едно от нещата, които могат да се случат, е, че захарта поема контрола над метаболизма. Алкохолът непосредствено се отсрочва като мазнини ", изяснява доктор Индика Едирисингхе от Илинойския софтуерен институт.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР