Питър Тачъл, британски и австралийски активист за правата на хората

Питър Тачъл, британски и австралийски активист за правата на хората ...

В Москва е задържан британски защитник на правата на хомосексуалните.Питър Тачъл, британски и австралийски активист за правата на хората с нетрадиционна сексуална ориентация, бе арестуван днес край Кремъл заради протест срещу преследването на хомосексуални в Русия.
Police trying to move on gay rights campaigner Peter Tatchell who is holding a one-man protest outside Red Square now pic.twitter.com/ZRDQ3ntTpC

— Shaun Walker (@shaunwalker7) June 14, 2018

Полицията е прекъснала протеста и го е отвела с патрулна кола в полицейския участък, разказва британският журналист Шон Уокър, който е бил свидетел на случилото се. Според него полицаите са се държали възпитано, но безкомпромисно и са му обяснили, че е трябвало в интернет да провери какви са законовите разпоредби за сигурност покрай световното първенство за футбол, което започва днес с церемония в Москва.

От снимките на Уокър в "Туитър" се вижда, че протестът е бил до паметника на маршал Жуков пред Историческия музей - известната червена сграда на Червения площад.

Журналистът посочва, че би трябвало протестът да е законен, тъй като е едноличен. Забраните засягат събирането на повече от един човек, защото това вече е групова акция. Но Уокър не посочва дали това е позволено според специалния Закон за сигурността покрай мондуала, приет през 2013 г.

Питър тачъл е на 66 години и се бори за прават ана ЛГБТ общността от 90-те години на ХХ век. През миналото десетилетие той участва в опити да бъде организиран гай парад в Москва и през 2007 г. бе пребит.

Всичко, което трябва да знаете за:Световното по футбол (187)

Източник: dnevnik.bg