Питър Гаспър обяснява за умните технологии, които А1 използва, по

...
Питър Гаспър обяснява за умните технологии, които А1 използва, по
Коментари Харесай

Умните решения са в малките предмети

Питър Гаспър изяснява за умните технологии, които А1 употребява, по време на конференцията Smart Cities.

© Надежда Чипева Представяте ли си никой да не ви безпокои, когато пристигна време за отчитане на водомерите? Да не се постанова да сте си у дома в тъкмо избран час, с цел да чакате някой да ревизира индикаторите, които след това да изпрати на " ВиК ". И мислили ли сте какъв брой комфортно би било измервателните уреди сами да предават тези данни към сървър, който да ги чете?

Според специалиста по интернет на нещата (IoT) в А1 Digital Питър Гаспър новите технологии би трябвало да извършват тъкмо такива задания. Те могат да се внедряват в най-обикновени предмети, които са част от нашето всекидневие, а това би направило живота ни по-лесен. Умните градове употребяват решения, които постоянно се оказват безполезни - разнообразни стартъпи основават новаторски артикули, които нямат същинско приложение. Затова и А1 не се концентрира върху тях, а търси стопански ефикасен метод да събере данните от " глупавите " предмети.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Евтин хардуер за простите предмети

" Най-голямото предизвикателство при събирането на данни е то да се прави от напълно елементарни устройства, с които разполагаме и в този момент. Изискването е те да работят със съвместима технология. Като мобилен оператор, А1 търси верните решения, които разрешават бърз трансфер на данните ", разяснява Гаспър. Да вземем за образец един пожарен кран. Изненадващо е какъв брой доста на практика приложения би имала внедрената в него съвременна технология, изяснява специалистът.

С помощта на напълно елементарни датчици хидрантът може да алармира, когато е отворен или някой го употребява, а това би предотвратило кражбата или приключването на водата. От друга страна, при сигнал може да бъде извикана сервизна компания, която да почисти откакто е бил употребен. Интелигентната технология разрешава да се следи и самото положение на крана, а това го защищава от повреди като заледяване.

Доколко такова приложение би било дейно обаче зависи от цената на хардуера. " Не можем да свържем пожарния кран с хардуер, който е по-скъп от самия него. Затова би трябвало да търсим технология, която ни разрешава да използваме съставни елементи, които не убиват бизнес модел ", споделя Гаспър.

Добро покритие и устойчива батерия

Подобно решение може да се употребява и за измерването на водомерите. Тук обаче изниква въпросът за положителното покритие, защото възлите за систематизиране на водата нормално се намират няколко метра подземен. Това убива всякаква опция да се прокара 2 или 4G сигнал там, както и каквато и да е бъдеща технология, ориентирана към потребителския пазар. Затова единственият метод е да се направи компромис с потенциала на преноса на данни, с цел да се реализира по-добра пропускливост на сигнала в постройките.
Ключът при двата случая е, че устройствата не се нуждаят от широколентова връзка.

" Има технологии, които работят единствено на къса отдалеченост. Те обаче изискват човек да отиде до избраното място и да извърши сканирането, т.е не могат да реагират на събития, протичащи се в действително време. Има обаче и такива с по-голям обсег ", изяснява Гаспър. А1 се концентрира точно върху тях, тъй като разрешават трансфер на данни на огромни дистанции и когато и да е. Става въпрос за другите генерации безжични мрежи, които идват от света на мобилните оператори.

Решението е IoT

" Новото дете в блока " е интернет на нещата (IoT). Това е технология, която разрешава свързване на разнообразни типове устройства. Тя може да се внедри в дребни детектори, които да бъдат конфигурирани в самите водопроводни тръби. В същото време поради по-простата технология потреблението на силата е по-малка и това удължава живота на батерията - устройства с размерите на топка за тенис могат да вършат калкулации до 5 пъти дневно в продължение на 10 години.

Изискванията, на които би трябвало да дава отговор новата технология, са три: добра цена на хардуера, усъвършенствано покритие и устойчива батерия. Стандартът NB-IoT предлага всичко това - технологията е задоволително добра, с цел да поеме голям брой решения, до момента в който в това време е евтина и налична, както и устойчива във времето. Основното ѝ преимущество е, че употребява лицензиран честотен набор, което е гаранция за качеството и потенциала на връзката.

Проекти в България

А1 към този момент работи по решения, основаващи се на IoT, и в страната. В Монтана да вземем за пример компанията създава пилотен план, обвързван с умното сметосъбиране. Решението, което предлага, е да понижи разноските на общините, както и времето, нужно за самата активност. Във Велинград напъните на телекомуникационния оператор и общината са ориентирани към умното осветяване, което има екологични позитиви и в това време обезпечава комфорт и сигурност. Предстоящите планове на А1 в България са свързани с подобряването на качество на въздуха и измерването равнищата на водоемите, а това са решения, които на първо място биха създали хората по-спокойни.

И въпреки всичко Гаспър е на мнение, че интернет на нещата е единствено част от пъзела, който новото време реди. Предизвикателство за новата технология остава рентабилността: " Ако би трябвало да наемем двама професионални инженери, с цел да конфигурират устройството в актива, то това ще убие бизнес модела. Интернет на нещата сигурно е един от разновидностите за реализирането на сходни на практика приложения, само че би трябвало да помислим за това доколко би бил доходоносен в бъдеще ", споделя той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР