Питър Барон e изпълнителен директор на TBIF Financial Services, компанията-собственик

...
Питър Барон e изпълнителен директор на TBIF Financial Services, компанията-собственик
Коментари Харесай

TBI Bank: Клиентът винаги ще е в центъра на нашите действия

Питър Барон e изпълнителен шеф на TBIF Financial Services, компанията-собственик на TBI Bank и e член на изпълнителния комитет на 4finance Group. Наскоро TBI Bank показа своя нов корпоративен слоган – Next Gen Digital Lender пред медиите. Разговаряме с Барон въздействието на дигитализацията върху банковите системи и крайните клиенти и за смисъла на новия слоган на банката.

- Господин Барон , каква е преценката ви за българския пазар на банкови услуги, спрямо този на други европейски пазари?

- Българският банков пазар не е чак толкоз друг от останалите в Европейския съюз. Tой е контролиран по доста прагматичен метод, уравновесен е и е конкурентен, само че в същото време средата е удобна за развиване. Може би най-голямата разлика е, че интернет банкирането не е толкоз публикувано, колкото в други елементи на Европа. Ако имаме вяра на статистиките, в България процентът на прилагане е под 10, до момента в който в страни като Дания и Холандия доближава 90. Ние в TBI Bank гледаме на тези данни като опция – както се случи и на някои азиатски пазари, потребителите да преминат непосредствено към мобилното банкиране.

- От кои пазари, на които вашата банка оперира, може да се почерпи добър бизнес опит и в каква посока?

- Oт две години насам TBI Bank е част от 4finance – най-голямата група за мобилно и онлайн потребителско кредитиране в Европа на огромни пазари като Скандинавия или Испания. Ние самите оперираме в България и Румъния, с упоритостта дружно с 4finance да предлагаме банкови услуги и на други пазари в Европейски Съюз. От 4finance непрекъснато черпим опит в дигитализацията. Това е основно – виждате по какъв начин fintech фирмите влязоха в най-интересната си фаза. GAFA (Google, Apple, Фейсбук, and Amazon) стартират да оферират финансови услуги, а обичайните банки също стават все по-прозрачни с клиентите си. Ние гледаме към тези нововъведения в най-развитите пазари, взимаме опита на 4finance – а и в последните две години привлякохме доста напредничави експерти в екипа си.

- Какви са рисковете и каква е изгодата от това една банка да оперира главно онлайн?

- Светът в близост става все по-бърз имаме все по-малко време да вървим в клонове и офиси банки. Oнлайн и мобилното банкиране са и доста комфортни. Но има и още нещо – по този начин банките ще можем да предлагаме на клиентите си особено направени, а не всеобщи артикули. Ние в TBI Bank развиваме инфраструктурата, с цел да осигурим нужните услуги, когато и по какъв начин хората се нуждаят от тях. Представете си дигитализирането като шивач. То ни оказва помощ да предлагаме освен размери S, M, L и XL, а специфични артикули за всеки. Рисковете от дигитализацията са за тези играчи, които не дават положителни услуги. Само марката към този момент няма да значи толкоз доста. Всъщност единствено преди 10 години имаше реклама, която въпреки и шокиращо доколкото си припомням звучеше по този начин: „ по-големи са възможностите клиентът да влезе в пандиза, в сравнение с до смени обслужващата си банка. ” Днес това не е по този начин – печелившите от измененията в средата ще са тези компании, които оферират най-хубавите услуги – а това може да се случи единствено, в случай че поставяш клиентите в центъра на бизнес връзките.

- „ Следващо потомство “ изключва ли зрелия, закостенял консуматор и по какъв начин се обръщате към него?

- Въобще не. Имаме клиенти на разнообразни възрасти и с разнообразни профили. Разбира се, ще предлагаме от ден на ден цифрови услуги, само че клоновете ни ще са отворени за всички клиенти. Но те имат разнообразни потребности и нашата цел е да предлагаме точния артикул на точния клиент в точното време. „ Следващото потомство “ от слогана ни Next Gen Digital Lender демонстрира методът, по който се развиваме като организация – бърза, комфортна, ориентирана към клиентите. Дори и зрелите и консервативните измежду тях ще оценят това.

- Каква е фантазията ви за банката през идващите пет години?

- Ние имаме ясна визия за това по какъв начин считаме, че банковите услуги ще се развиват през идващите пет до 10 години. Това е феноменална опция за TBI Bank и желаеме да играем доста значима роля в трансформацията на финансовите услуги. Клиентът постоянно ще бъде в центъра на нашите дейности. Всички банки би трябвало да разберем, че времето, в което просто предлагахме продуктите на клиентите, е завършило. Ще се веселя, в случай че в след пет години TBI Bank предлага на своите клиенти бързи, комфортни и налични решения по всички канали – обичайни и цифрови.

Даниела Костадинова
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР