Питането на главния прокурор беше излишно, защото Конституцията е ясна

...
Питането на главния прокурор беше излишно, защото Конституцията е ясна
Коментари Харесай

Ина Лулчева: Питането на Гешев за президента беше излишно

Питането на основния прокурор беше ненужно, тъй като Конституцията е ясна - президентът има наказателна цялост и той не може да бъде разследван от прокуратурата. Така юрист Ина Лулчева разяснява в утринния блок на бТВ отговора на Конституционния съд, че президентът не може да бъде разследван. Искането беше направено от основния прокурор Иван Гешев при започване на годината, с цел да се пояснява обсега на имунитета на президента и вицепрезидента.

Докато тече мандатът му по отношение на него не могат да се правят никакви процесуални или извънинституционални дейности по реализиране на наказателна отговорност и засягане по какъвто и да е метод на личността му, уточни юристът.

Не може да се популяризират даже изказвания, че е направил закононарушение, означи още Ина Лулчева.

По думите й, Народното събрание може да проверява президента, в случай че реши, за държавна измяна или нарушаване на конституцията.

" Това не се обвързва наложително с закононарушения, това са нарушавания, които Народното събрание преценя, че са на разположение и може да ги отнесе до Конституционния съд ", изясни още юристът.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР