Питали ли сте се, защо понякога се смеем през сълзи

...
Питали ли сте се, защо понякога се смеем през сълзи
Коментари Харесай

Пет странни реакции на човешкото тяло

Питали ли сте се, за какво от време на време се смеем през сълзи или клепачите ни стартират неконтролируемо да трептят? Тези чудатости на нашето тяло не са лишени от логичност. Вижте пет странни реакции на човешкото тяло:

1. Защо се смеем до сълзи?


Сълзите се провокират от разнообразни страсти – болежка, горест, а в някои случаи – от доста смях. Учените нямат тъкмо пояснение, само че въпреки всичко е ясно, че смехът и плачът са сходни психически реакции. Те пораждат при висока прочувствена възбуденост и не се включват и изключват внезапно. Плачът асоциираме с тъгата, само че в действителност той е доста по-комплексен отговор на човешкото тяло.
 г ThinkStock/Getty Images
Защо ставите ни пукат?

Най-често срещаната става в човешкото тяло е диартродиалната. Ставите на пръстите и рамената са образци за такива – в която две кости се свързват в капсула. В нея има смазка, наречена синовиална течност, която съдържа разтворени газове. Когато разтегнете ставата, в действителност я сгъстявате, както и течността в нея, като по този метод насилвате тези богати на нитроген газове да се освободят от синовиалния разтвор.

Освобождаването на въздух през ставната капсула е това, което чуваме като пукане.-->

Защо настръхваме?

Настръхването се случва, когато ни е студено или се опасяваме. В основата на всяко косъмче по тялото се редуцира мъничък мускул. Тази реакция е била доста потребна в зората на еволюцията , защото настръхването е топлело тялото, като е запазвало изолиращ пласт въздух сред космите. Днес настръхването няма това значение.

Какво кара клепача да трепва?

Това положение е известно в медицината като миокимия на клепача. Умората, стресът, кофеинът покачват вероятността да се появи такова трептене. Други причинители са преумората на очите, неприятното хранене, несъразмерната приложимост на алкохол, алергиите.

То съвсем постоянно е леко и отшумява от единствено себе си.
 клепачи ThinkStock/Getty Images
Защо имаме бодежи в профил?

Два типичен случая на непряк бодеж се получават при тичането и продължителния смях. Те и двете напрягат диафрагмата. Когато се смеем дълготрайно, поемаме доста въздух, който цялостни дробовете и изтласква надолу диафрагмата, до момента в който коремните мускули се редуцират и натискат диафрагмата нагоре. Повтарящото се прилепяне може да провокира мускулен конвулсия – точно него ние дефинираме като бодеж.

И още:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР