Питали ли сте се някога какво точно се случва в

...
Питали ли сте се някога какво точно се случва в
Коментари Харесай

Какво се случва в тялото, докато сънуваме

Питали ли сте се в миналото какво тъкмо се случва в тялото ви, когато заспите? Този въпрос терзае учените доста от дълго време. Провеждат се всевъзможни проучвания, с цел да се разгадае този загадъчен развой в организма, който извършва толкоз доста функционалности.

Според Международната асоциация за проучване на сънищата всички хора сънуват, даже да не помнят. Сънуването е естествена част от съня. Дори да ви се коства, че не сънувате, че спите прекомерно надълбоко и имате чувството, че са минали 10 минути, откогато сте заспали, а пък към този момент е заран, през това време сигурно сте сънували.

Оказва се, че сънищата вървят в синхрон с още куп други функционалности по време на съня. Телата ни вършат доста, до момента в който сънуваме.

Потрепване

В първата фаза на съня тялото се намира сред будното положения и заспиването. Очите се движат, до момента в който тялото постепенно стартира да се приготвя за среднощната си отмора.

Мускулите стартират да се отпускат и да потрепват. Понякога може да ви се стори, че като че ли падате от леглото. Това са по този начин наречените хипнотични спазми. Невинаги човек осъзнава какво тъкмо изпитва. В доста случаи спящият не подозира, че потрепва с очи и мърда с ръце или крайници.

Губите чувството за обграждане

Втората фаза от цикъла на съня е потъването му в по-дълбоки глъбини, където мозъкът изключва някои свои функционалности, една от които е пространствената ориентировка. Тя е нужна единствено денем, когато тялото се движи. В този миг човек изпитва периодично повтаряне на по-бързи с по-бавни мозъчни талази и импулси. Възможно е да се почувствате дезориентирани, в случай че ненадейно бъдете събудени в тази фаза от съня.

Енергията стартира да се възвръща

Последната фаза преди REM съня е една от най-важните. По време на протичането ѝ тялото стартира да възвръща силата, изгубена денем. За задачата вдишванията стават по-бавни и туктам, сърдечният темп се забавя или остава неизменен. Това е началото на дълбокия сън.

Дълбок сън

Най-ярките, същински и запаметяващи се сънища се случват в тази фаза, наречена REM или бързо придвижване на очите. По време на тази фаза мозъкът е доста деен и очите се движат доста бързо.

REM сънят се появява почти на всеки час и половина. Може да се случи по 3-4 пъти на нощ. Ако ви се е случвало да се разсъните от необикновено реален сън и да се чудите дали е било истина, то той е бил по време на REM фаза.

Губите тонуса на мускулите

По време на дълбокия сън човек усеща парализиращо възприятие, което му пречи да реалокира тялото си от едно място на друго в леглото или просто да се обърне. Дължи се на загубата на мускулен тонус, подбудена от основния мозък, който стопира да изпраща сигнали за провокиране на придвижване.

Мозъкът не стопира да мисли

Когато вие спите, мозъкът ви напълно не спи. Той продължава да будува и да управлява значими функционалности в тялото. Това е времето, в което мозъкът взима решения, обработва, систематизира и архивира цялата информация, получена денем.

Сърдечният темп може да се форсира

Противно на упованията, че когато спим, сърцето забавя пулса си, това не е по този начин. Въпреки че крайниците губят способността си да се движат свободно и дишането се забавя, сърдечният темп може да се форсира, до момента в който спите.

Изследване, оповестено в Sleep and Health Journal установи, че пулсът фактически се форсира в някои моменти от съня. Когато спим, дишането понижава и става по-бавно, само че сърдечният темп се форсира обратно на логиката, която организмът съблюдава в будно положение – учестено дишане и бърз пулс.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР