Питали ли сте се някога какво кара феновете на рок

...
Питали ли сте се някога какво кара феновете на рок
Коментари Харесай

Как влияе рок музиката на човешката психика?

Питали ли сте се в миналото какво кара почитателите на рок музиката и хеви метъла да се държат по метода, по който го вършат? Защо са толкоз експресивни, за какво свиват ръце в юмруци, до момента в който слушат обичаното си парче, или за какво вършат оня по този начин характерен за тях жест с пръстите, символизиращ рогата на дявола m/? Какво се случва в главите им, по какъв начин им влияе музиката?

По-долу ще ви срещнем с няколко проучвания от региона на обществената логика на психиката, които хвърлят повече светлина върху личността и държанието на рокаджиите.

Хеви метълът имат доста конотации, които биха могли да се свържат със обществената логика на психиката: приятелство, протест, откровеност, възпиране, новобранец, яд, експанзия, грубост, послушание и непокорство, изолираност, меланхолия, единодушие, еднородност, обединение с тълпата, почитание, власт и така нататък Музиката, която сме привикнали да дефинираме като „ тежка “, отключва добре познати на всеки от нас страсти.

Психология на последователите на хеви метъла

Като всеки различен жанр, и този има силата да сплотява хората и да ги кара да се усещат „ на една вълна “. Битува схващането, че хеви метълът, а от време на време и рокът, е музика на дявола и не провокира нищо друго с изключение на отрицателни страсти като експанзия, да вземем за пример. Надлъжно изследване, извършено от Кристофър Абърсън, Сара Мърфи и екип, обаче сочи, че не е напълно по този начин. Според него поколението, закърмено с рока на 80-те и 90-те години, води здравословен и пълностоен метод на живот.* То е адаптивно и умее да се защищава от отрицателните прекарвания в живота. Специалистите считат, че принадлежността към гранична общественост (която се откроява от масата) оказва помощ на подрастващите да образуват своята еднаквост.

Лишено от научни доказателства е и изказванието, че сред биполярните разстройства и хеви метъла има връзка.

Хеви метълът и рокът оказват помощ да контролираме страстите си

Смята се, че гневните и нападателни хора изпитват по-силни позитивни страсти с помощта на възбудата при слушане на тежка музика, която подхожда на моментното физиологично положение на индивида. Симбиозата сред гняв/ експанзия и възбуденост в действителност му оказва помощ да овладее отрицателните си усеща. С други думи, хеви метълът освен че не провокира експанзия, той е отлично средство за справяне с нея.

Тук е мястото да отбележим, че този резултат се следи единствено при хората, които обичат да я слушат. При останалите тя има по-скоро отрицателни последствия.

Музиката като част от лечението за справяне с контузия от дълго време е потвърдила своята успеваемост. Без значение кой жанр харесвате, тя ще ви помогне да регулирате страстите си и да прогоните мислите за самоубийство (ако имате такива). Колкото по-неприемлива е музиката (death metal, doom metal), толкоз по-силно е чувството за привързаност и взаимна поддръжка вътре в групата. Ако човек минава през тежък интервал (самонаранява се или е жертва на тормоз), най-тежко звучащите метъл части могат да донесат облекчение.

Може ли рокът да бъде рисков?

Все отново рокът и тежката музика надалеч не са панацея за всяка болежка, а някои проучвания върху животни даже потвърждават, че са и рискови. По време на опит с лабораторни мишки, учените виждат, че тези от тях, на които се пуска хард рок, се убиват една друга, за разлика от тези, на които се пуска класическа музика.

Разбира се, нашият мозък е организиран по-различно и има свои задръжки, които не ни разрешават да изпадаме в крайности даже когато изпитваме в действителност неприятни страсти. Ако обаче човек страда от психологично нарушаване, афективно или психотично разстройство, реакциите му също биха могли да бъдат неприемливи. Интерпретацията на специалистите за крайния резултат от опита с мишките е, че те не съумяват да обработят вярно метъл музиката и я възприемат неправилно като стресор и опасност.

Друго забавно изследване, извършено от експерти по пътна сигурност, разкрива, че частите на групата Slipknot крият риск по време на шофиране, което евентуално се дължи на загубата на централизация.

Френско проучване върху връзката сред психологичното здраве и метъл музиката разкрива, че случаите на почитатели, които страдат от меланхолия, тревога или са правили опит за самоубийство, не са повече, в сравнение с измежду почитателите на други музикални жанрове. Вероятно повода се крие точно в прочувствената регулация, за която хеви метълът спомага. Казано иначе, последователите на тежката музика не са прочувствено нестабилни, както множеството считат. Изключение вършат младежите, които слушат главно готик. Има доказателства, че те са по-склонни да се самонараняват или да създадат опит за самоубийство.

Личностни черти на почитателите на метъла и рока

Изследване върху 414 английски студенти показва, че тези от тях, които слушат рок, са отворени към нови прекарвания, желаят да бъдат разнообразни и постоянно се бунтуват против системата.

Не по-малко забавна е връзката сред тежката музика и сантименталните взаимоотношения на хората, които я харесват. Проучване разкрива, че почитателите на метъла по-рядко изневеряват на своите избраници**. Оказва се, че, с изключение на предани във връзките си, те не обичат да сменят постоянно половите си сътрудници. 93,5% от тях са имали под пет колегата в границите на 5 години.

Със сигурност наподобява нелогично, откакто метълът и рок музиката са въплъщение на бунтарството и неподчинението. Всъщност рок почитателите нарушават единствено правила, които са им наложени без тяхното единодушие. Правилата в сантименталните връзки се договарят мълчешком сред двете страни.

Прави ли агресивното звучене на рок музиката индивида по-жесток?
Екип от австралийския университет Macquarie организира проучване за да оцени степента на сензитивност на хората към нападателно звучене и подиуми на принуждение във видеоклипове. Учените откриват, че тежката музика може в действителност да притъпи чувствителността на слушателя според от това дали я харесва или не. Ако не му подхожда, той е податлив да реагира по-остро на отрицателната информация, която парчето му изпраща (насилие, ожесточеност). При почитателите на рока и хеви метъла сходна податливост не се следи. Според учените аргументите са следните: харесват музиката; изложени са на нейното влияние отдавна; възприемат я като позитивно прекарване.

Според някои експерти последователите на по-тежката музика постоянно са захласнати от нея и не почитат хората, които харесват други стилове.

Сплотеността на хеви метъл почитателите евентуално се дължи на обстоятелството, че тяхната общественост е дребна. В еволюционната биология се следи сходен феномен, прочут като отрицателна честотно-зависима селекция. Това значи, че метълът като музикален род има висока стойност, тъй като се харесва от релативно малко хора в международен мащаб. Колкото по-рядко се среща едно събитие, толкоз по-ценно е то за близките. Бихме могли да съпоставим метъла с поп музиката, която е доста по-популярна и надлежно с по-ниска стойност за нейните почитатели. 

* Tasha R. Howe, Christopher L. Aberson, Howard S. Friedman, Sarah E. Murphy, Esperanza Alcazar, Edwin J. Vazquez & Rebekah Becker (2015) Three Decades Later: The Life Experiences and Mid-Life Functioning of 1980s Heavy Metal Groupies, Musicians, and Fans, Self and Identity.

** North, A. C., & Hargreaves, D. J. (2007). Lifestyle correlates of musical preference: 1. Relationships, living arrangements, beliefs, and crime. Psychology of Music.

Източник: The Social Psychology Of Heavy Metal & Rock Music: Research On Metalheads: https://cognitiontoday.com/the-social-psychology-of-heavy-metal-rock-music-research-on-metalheads
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР