Писмото, с което България иска да се присъедини към ERM

...
Писмото, с което България иска да се присъедини към ERM
Коментари Харесай

България получи "да" за едновременно влизане в банковия съюз и ERM II

Писмото, с което България желае да се причисли към ERM II и банковия съюз и се поемат съответни ангажимети за промени, е подписано от финансовия министър Владислав Горанов и от шефа на Българска народна банка Димитър Радев.

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Вечерни вести: Брюксел взема решение за България в еврозоната, Тръмп не създаде кавги от срещата на НАТО

И още: Тол-системата потегля през август следващата година, Борисов регистрира европредседателството в Народното събрание, по какъв начин хърватското държавно управление означи футболния триумф на страната
12 юли 2018
ERM II и банковия съюз: България документално ги изиска, решението ще е в четвъртък

На 12 юли страната може да получи дата за присъединение на лв. към валутния механизъм, съгласно Reuters
10 юли 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Срещата сред Източна Европа и Китай; Движение за права и свободи щяла да разшири обсега на медийния закон на Пеевски; Румен Христов оглави СДС; Безпрецедентни дъждове в Япония взеха жертви; Зукърбърг към този момент е трети по благосъстояние в света
8 юли 2018
Борисов: Кандидатстваме за Банковия съюз, единствено в случай че е дружно с влизане в ERM II (обновена)

Лидерите на страните от еврозоната са изразили подкпрепа за обвързване на двете процедури, само че за това няма нищо документално и гаранттирано
29 юни 2018
Последният взлом към еврозоната

България въпреки всичко ще кандидатства за ERM II, макар отрицателните сигнали от Брюксел. Силна акция може да усили възможностите ни
8 юни 2018 България получи пътна карта за промени и ориентировъчна дата за по едно и също време влизане във валутния механизъм ERM II и банковият съюз. До дни страната би трябвало да изпрати искане за пристъпване към " тясно съдействие " с ЕЦБ, а в случай че всички стъпки и задължения се извършват в точния момент, този развой би трябвало да отнеме към година. Това стана ясно в четвъртък след съвещание на еврогрупата, в което участваха и представители на ЕЦБ, българският министър на финансите Владислав Горанов и шефът на Българска народна банка Димитър Радев.

" Приветстваме желанието на българските управляващи да подхващат нужните стъпки за присъединение към механизма ERM II ", се показва в изказване на финансовите министри на страните от еврозоната. То идва след изпратено от българска страна писмо, с което България се ангажира да направи промени за подсилване на финансовия бранш, по-добра работа на институциите, както и да стартира подготовката по влизане в банковия съюз.

Нещо като контролен механизъм

Европейска комисия и ЕЦБ ще следят напредъкъ на тези задължения и когато открият осъществяването им, ще бъде взето решение за присъединение на България към така наречен чакалня на еврозоната. В позицията на Еврогрупата се показва, че може да се чака от ЕЦБ да приключи оценката си на финансовата система в страната в границите на към година откакто България подаде публично кандидатурата си за банковия съюз.

" Призоваваме българските управляващи да приложат задълбочените промени, залегнали в механизма за съдействие и инспекция в региона на правосъдната промяна и битката против корупцията и проведената престъпност поради значимостта им за стабилността и целостта на финансовата система ", се показва в изказването.

Комисарят, отговарящ за еврото Валдис Домбровскис акцентира, че това не е фиктивен аршин за присъединение към чакалнята на еврозоната, само че се очака страната да покаже някакъв прогрес в тази сфера. Фактът, че се обръща внимание на правосъдната система ненапълно е позитивен, защото може да форсира ръководещите да пристъпят към промени в тази сфера.

Всичко зависи от нас

" Считам, че срокът от една година за присъединение към ЕРМ II и банковия съюз, е реален ", сподели Домбровскис.

От изяслението на Беноа Кьоре, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ стана ясно, че има няколко стъпки преди страната да се причисли към механизма за тясно съдействие. Една част от тях са свързани със законодателна рамка за влизане в банковия съюз, друга - с националния контрол, който би трябвало да е съчетаем с този на ЕЦБ, а третата е нова оценка на качеството на активите на българските банки, която ще бъде осъществена от Франкфурт.

" Очакваме този развой да бъде приключен в границите на една година. Подробната оценка (на активите – бел. ред.) може да докара до потребност от следващи ограничения от страна на България. Щом България ги извърши, пътят ще бъде свободен за позитивна оценка от ЕЦБ и България да влезе в близко съдействие и в ЕРМ II ", съобщи Кьоре.

От изказванията на формалните лица в Брюксел стана ясно още, че тук нататък това ще е пътят за всички страни, които желаят да се причислят към еврото.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР