Писмото, с което България иска да се присъедини към ERM

Писмото, с което България иска да се присъедини към ERM ...

България получи "да" за едновременно влизане в банковия съюз и ERM II.


Писмото, с което България иска да се присъедини към ERM II и банковия съюз и се поемат конкретни ангажимети за реформи, е подписано от финансовия министър Владислав Горанов и от управителя на БНБ Димитър Радев.

© Цветелина Белутова Още по темата
Вечерни новини: Брюксел решава за България в еврозоната, Тръмп не произведе скандали от срещата на НАТО

И още: Тол-системата тръгва през август догодина, Борисов отчита европредседателството в парламента, как хърватското правителство отбеляза футболния успех на страната
12 юли 2018
ERM II и банковия съюз: България писмено ги поиска, решението ще е в четвъртък

На 12 юли страната може да получи дата за присъединяване на лева към валутния механизъм, според Reuters
10 юли 2018
Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Срещата между Източна Европа и Китай; ДПС щяла да разшири обхвата на медийния закон на Пеевски; Румен Христов оглави СДС; Безпрецедентни дъждове в Япония взеха жертви; Зукърбърг вече е трети по богатство в света
8 юли 2018
Борисов: Кандидатстваме за Банковия съюз, само ако е заедно с влизане в ERM II (обновена)

Лидерите на държавите от еврозоната са изразили подкпрепа за обвързване на двете процедури, но за това няма нищо писмено и гаранттирано
29 юни 2018
Последният щурм към еврозоната

България все пак ще кандидатства за ERM II, въпреки негативните сигнали от Брюксел. Силна кампания може да увеличи шансовете ни
8 юни 2018 България получи пътна карта за реформи и ориентировъчна дата за едновременно влизане във валутния механизъм ERM II и банковият съюз. До дни страната трябва да изпрати искане за пристъпване към "тясно сътрудничество" с ЕЦБ, а ако всички стъпки и ангажименти се изпълняват навреме, този процес би трябвало да отнеме около година. Това стана ясно в четвъртък след заседание на еврогрупата, в което участваха и представители на ЕЦБ, българският министър на финансите Владислав Горанов и управителят на БНБ Димитър Радев.

"Приветстваме намерението на българските власти да предприемат необходимите стъпки за присъединяване към механизма ERM II", се посочва в изявление на финансовите министри на страните от еврозоната. То идва след изпратено от българска страна писмо, с което България се ангажира да направи реформи за укрепване на финансовия сектор, по-добра работа на институциите, както и да започне подготовката по влизане в банковия съюз.

Нещо като надзорен механизъм

ЕК и ЕЦБ ще наблюдават напредъкъ на тези ангажименти и когато установят изпълнението им, ще бъде взето решение за присъединяване на България към т. нар. чакалня на еврозоната. В позицията на Еврогрупата се посочва, че може да се очаква от ЕЦБ да завърши оценката си на финансовата система в страната в рамките на около година след като България подаде официално кандидатурата си за банковия съюз.

"Призоваваме българските власти да приложат задълбочените реформи, залегнали в механизма за сътрудничество и проверка в областта на съдебната реформа и борбата срещу корупцията и организираната престъпност заради важността им за стабилността и целостта на финансовата система", се посочва в изявлението.

Комисарят, отговарящ за еврото Валдис Домбровскис подчерта, че това не е формален критерий за присъединяване към чакалнята на еврозоната, но се очака страната да покаже някакъв напредък в тази сфера. Фактът, че се обръща внимание на съдебната система донякъде е положителен, тъй като може да форсира управляващите да пристъпят към реформи в тази сфера.

Всичко зависи от нас

"Считам, че срокът от една година за присъединяване към ЕРМ II и банковия съюз, е реалистичен", каза Домбровскис.

От изяслението на Беноа Кьоре, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ стана ясно, че има няколко стъпки преди страната да се присъедини към механизма за тясно сътрудничество. Една част от тях са свързани със законодателна рамка за влизане в банковия съюз, друга - с националния надзор, който трябва да е съвместим с този на ЕЦБ, а третата е нова оценка на качеството на активите на българските банки, която ще бъде извършена от Франкфурт.

"Очакваме този процес да бъде завършен в рамките на една година. Подробната оценка (на активите – бел. ред.) може да доведе до нужда от последващи мерки от страна на България. Щом България ги изпълни, пътят ще бъде свободен за положителна оценка от ЕЦБ и България да влезе в близко сътрудничество и в ЕРМ II", заяви Кьоре.

От изявленията на официалните лица в Брюксел стана ясно още, че тук нататък това ще е пътят за всички държави, които искат да се присъединят към еврото.

Източник: capital.bg