Писмото на един баща до неговата 9-годишна дъщеря. През 1966

...
Писмото на един баща до неговата 9-годишна дъщеря. През 1966
Коментари Харесай

Баща написа на дъщеря си: Никой не ти дължи нищо

Писмото на един татко до неговата 9-годишна щерка.
През 1966 година Хари Браун написа коледна картичка до своето дете, която да й оказва помощ да живее живота си по-пълноценно и по-щастливо. Нямаше да е неприятно и ние да имахме по една такава коледна картичка на бюрото пред себе си. Колко по-лесно щеше да е всичко! Колко паники и празни упования щяхме да си спестим! Колко заблуди и огорчения щяхме да избегнем! Но в никакъв случай не е късно да прогледнем, нали? Затова, през днешния ден, въпреки и със забавяне, ви правя подарък тази коледна картичка. Препрочитайте я понякога и не забравяйте: най-важното е да цените себе си. И хората, които ви ценят…

Коледа е и аз още веднъж се чудя какво да ти подаря. Знам, че обичаш доста неща – книги, игри, облекла.

Но аз съм доста самолюбив. Искам да ти дам нещо, което ще остане с теб повече от няколко месеца или години. Искам да ти подаря нещо, което ще ти припомня за мен на всяка Коледа.

Ако мога да ти дам единствено едно нещо, бих желал това е да простичката истина, за която ми бяха нужни години, до момента в който я науча. Ако я научиш в този момент, това ще обогати живота ти по всевъзможни способи. И може да те защищити от доста проблеми, наранили тези. които не са я научили.

Тази простичка истина е следната:

Никой не ти дължи нищо. 

Собствената значителност

Как може толкоз простички думи да са толкоз значими? Може да не наподобява по този начин, само че в случай че ги схванеш, това ще е благословия за целия ти живот.

Никой не ти дължи нищо. 

Това значи, че никой не живее поради теб, дете мое. Защото никой не е теб. Всеки човек живее за себе си. Неговото лично благополучие е това, което той може същински да изпита.

Когато осъзнаеш, че никой не ти дължи благополучие или каквото и да било друго, ще се освободиш от ненужните упования.

Това значи, че никой не е длъжен да те обича. Ако някой те обича, това е, тъй като има нещо особено в теб, което го прави благополучен. Открий кое е това особено нещо и се пробвай да го развиеш в себе си, по този начин ще те обичат още повече.

Когато хората вършат за теб всякакви неща, това е, тъй като те по този начин желаят – по някакъв метод ти им даваш нещо стойностно, което ги кара да желаят да те зарадват. А не тъй като някой ти дължи нещо.

Никой не е задължен да те харесва. Ако твоите другари желаят да бъдат с теб, не е тъй като по този начин би трябвало. Разбери какво прави другите щастливи и те ще искат да бъдат покрай теб.

Никой не е задължен да те почита. Някои хора може би няма да се отнасят с теб, както искаш. Но щом един път осъзнаеш, че хората не са длъжни да се държат добре с теб, ще се научиш да избягваш тези, които те нараняват. Защото ти също не им дължиш нищо.

Живей живота си

Никой не ти дължи нищо.

Ти дължиш на себе си да станеш допустимо най-хубавият човек. Тогава хората ще желаят да бъдат с теб, да ти дават неща, които ще искаш, в подмяна на нещата, които им даваш.

Някои хора ще изберат да не бъдат с теб поради аргументи, които нямат нищо общо с теб. Когато това се случи, потърси на друго място взаимоотношенията, които искаш. Не превръщай непознатия проблем в собствен.

Когато се научиш, че би трябвало да спечелиш любовта и уважението на останалите, в никакъв случай няма да очакваш невъзможното и няма да се разочароваш. Другите не са длъжни да споделят с теб това, което имат, нито пък своите усеща и мисли.

Ако въпреки всичко го създадат, това е, тъй като заслужаваш тези неща. И значи имаш мотив да се гордееш със себе си. Никога обаче не ги приемай за даденост. Ако го направиш, може да ги изгубиш. Те не са твои по право, би трябвало да се бориш за тях всеки ден.

Моят опит

Голям товар ми падна от плещите в деня, в който осъзнах, че никой не ми дължи нищо. Толкова дълго бях мислил, че има неща, които просто ми се поставят, че изразходвах всичките си сили – и физически, и прочувствени – до момента в който се пробвах да си ги взема.

Никой не ти дължи респект, почитание, другарство, обич, вежливост или интелигентно отношение. И когато го осъзнах, взаимоотношенията ми станаха доста по-удовлетворяващи. Фокусирах се върху това да бъда с хора, които искаха да вършат нещата, които аз желаех да вършат.

Това схващане ми е доста потребно за моите другарства, бизнес партньорства, любови, продажби и срещи с непознати. Напомня ми непрекъснато, че мога да получа това, което желая, единствено в случай че стана част от света на индивида против себе си. Трябва да се опитам да схвана по какъв начин мисли, в какво има вяра, какво желае. Само тогава мога да се отнасям с него по този начин, че той да ми даде нещата, които аз желая.

И единствено тогава мога да кажа дали в действителност желая да бъда с този човек. Така мога да запазя значимите взаимоотношения с тези, с които споделям най-вече общи полезности и разбирания.

Не е елементарно да обобщиш в няколко думи това, което трябваше да науча за години. Но може би в случай че препрочиташ тази картичка всяка Коледа, смисъла на написаното ще ти става все по-ясно с всяка последваща година.

Надявам се да е по този начин, тъй като повече от всичко желая да схванеш простата истина, която ще те освободи: никой не ти дължи нищо.

 

gnezdoto.net
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР