Писмо за дълговете на Националната здравноосигурителна каса към държави членки

...
Писмо за дълговете на Националната здравноосигурителна каса към държави членки
Коментари Харесай

Писмо за дългове роди нов скандал в здравната система

Писмо за задълженията на Националната здравноосигурителна каса към страни членки на Европейски Съюз стана мотив здравният министър Кирил Ананиев да изиска оставката на шефа на ведомството проф. Камен Плочев.

В документа, изпратен в Народното събрание и прочетен от Жельо Бойчев пред депутатите, се показва, че касата дължи над 270 млн. лв. и се постанова актуализация на бюджета й с най-малко 140 млн. лева
Милиарди левове са обезпечени за опазване на здравето, а касата все излиза и споделя, че има дупка, разяснява министър председателят Бойко Борисов в Мюнхен и съобщи, че откакто се прибере в България, ще има диалог за това дали парите за опазване на здравето се харчат по най-хубавия метод.

„ Тази тематика ми се коства малко странна. Не можеш да вкарваш промяна на бюджет на здравна каса без да минеш през министъра си, без държавното управление, без да видиш с какви пари разполага страната. Освен това още сме февруари и вкарваш актуализации и то за 200 млн. лева Когато се прибера, ще ги поканя на среща, с цел да попитам по какъв начин става това. Милиарди, милиарди левове сме обезпечили за опазване на здравето години наред и все някак НЗОК излиза и споделя има дупка. Видяхме по какъв начин се харчени пари за медикаменти и по какъв начин са източвани системите. Надявам се да има още доста разкрития по тази тематика. Те желаят актуализация за 200 млн. лева Смятайте какви пари се харчат там. Дали са харчат по най-хубавия метод, дали българите смятат, че се е подобрило опазването на здравето при толкоз по-голямо финансиране – ще проведем подобен диалог ”, съобщи министър-председателят.

По-рано през вчерашния ден здравният министър Кирил Ананиев разгласи, че е изискал оставката на шефа на касата на 14 февруари поради писмото, което Плочев е изпратил до ръководителя на Народното събрание с копие до парламентарните групи. В него се твърди, че има прогресираща наклонност към повишаване на отговорностите на България към други страни членки на Европейски Съюз за предоставени на български обезпечени лица компенсации в натура за здравни услуги зад граница.

В писмото си Плочев написа, че отговорностите към началото на 2018 година са 271 247 500 лева НЗОК ги дължи на непознати здравни фондове. Към 31 януари 2018 просрочените отговорности на НЗОК възлизат на 133 571 232 лв., а към 31.12. 2018 година техният размер се чака да бъде 207 273 030 лв..

Поради тази причина Плочев е изискал да бъде обновен бюджетът на НЗОК и да се плануват целеви дотации от държавния бюджет за осъществяване на тези отговорности, като калкулации от него нужен спомагателен запас за възнаграждение на исковете със периоди на заплащане преди 1 януари 2019 година възлиза на 140 млн. лв..

“Директорът на НЗОК постъпи неточно, защото не е уведомил Надзорния съвет и мен за писмото си до Народното събрание. Той знае каква е процедурата. Направо е уведомил Народното събрание ”, сподели Ананиев.

Той разясни, че когато го е попитал дали има такова писмо, той е отрекъл: „ Когато извадих писмото и демонстрирах подписа му, той сподели, че това не е неговият автограф ”. Министърът разясни, че шефът след това е обяснил, че е подписал това писмо без да гледа.

Ананиев сподели, че е правилно, че НЗОК има отговорности към здравните каси на други страни, само че бе безапелационен, че задълженията се обслужват: „ През главата на Надзорния съвет, на министъра, на Министерски съвет желае актуализация на бюджета, което изобщо не му е във функционалностите. Всички каси имат такива отговорности ”, уточни той.

Следващата седмица проф. Плочев ще бъде изслушан в здравната комисия в Народното събрание по отношение на писмото, сподели пред „ Труд ” ръководителят на комисията Даниела Дариткова.

Депутатът от Българска социалистическа партия Славчо Велков:
Високопоставен политик
е заплашвал проф. Плочев


„ Министър Ананиев по телефона е изискал оставката на проф. Камен Плочев. Той, като министър, няма право да желае оставката на човек, директно определен от Народното събрание. Днес, посредством медиатор, проф. Плочев получава директна опасност от почитан политик в страната, който споделя следното: „ Предайте на професора да си подаде непринудено оставката и да се разделим с положително, тъй като в противоположен случай имаме и други ограничения – ще включим цялата репресивна машина против него и няма да си откри място в България като професор ”, сподели Велков от трибуната на Народното събрание през вчерашния ден.

Той посочи, че с проф. Плочев са дългогодишни другари и е угрижен за неговата сигурност. „ Излязох на трибуната да запитвам министър Ананиев къде са тези пари. Само месеци преди този момент, когато избирахме проф. Плочев, министърът твърдеше, че Касата е на нула. А в този момент се оказва, че към 2018 година отговорностите й са над 270 млн. лева В страната има скандал. Става въпрос за над четвърт милиард лв. ”, акцентира националният представител.

Според него не може с лека ръка да се харчат одобрени професори, както беше изхарчен за два дни проф. Николай Петров.

„ Ще има съвещание на здравната комисия в сряда, където професорът да бъде изслушан по този въпрос и да забележим по какъв начин по този начин се плашат български професори ”, разяснява депутатът от левицата. Той се обърна към президента, като началник на НСО с думите: “Нека да реши степента на заплаха и в случай че би трябвало да му обезпечат охрана”.

В позиция НЗОК твърди:
В министерството също са получили документа


Министърът на опазването на здравето няма пълномощия да желае оставка на шеф на Здравната каса. Такава позиция изпратиха от НЗОК.
Оттам настояват, че с голям брой писма от 2015 година и последното от 02 февруари 2018 година, НЗОК е уведомявала неведнъж Министерството на здравеопазването за отговорностите, които възлизат общо на 271 358 066,67 лева

Писмото със същото наличие, което е получил министър Ананиев на 02.02.2018 година, е изпратено до всички парламентарни групи, тъй като шефът на НЗОК се избира от Народното събрание.

„ Документът има единствено осведомителен темперамент и задачата е депутатите да бъдат осведомени с този финансов ангажимент и да се потърси законодателно решение. В годината на първото ни Председателство на Съвета на Европа, даже и отчасти осъществяване на това обвързване на страната към другите страни членки, единствено би подобрило имиджа на България, като правилен и сериозен сътрудник ”, показват от касата.

„ Писмото, провокирало реакцията на министър Ананиев, не попада в основанията за предварително освобождение на Управителя на НЗОК. Още повече, министърът на опазването на здравето няма пълномощия да желае оставка на Управител на здравната каса. Неслучайно законодателят е регламентирал избора на Управител на НЗОК да се прави от Народното събрание. Целта е да се отстрани опцията да се оказва въздействие от страна на изпълнителната власт ”, прецизират още от ведомството.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР