Писмо в бутилка, датиращо от 1886 г., е открито случайно

...
Писмо в бутилка, датиращо от 1886 г., е открито случайно
Коментари Харесай

Писмо в бутилка е открито у нас 137 г. по-късно, скрито в колона на жп мост

Писмо в бутилка, датиращо от 1886 година, е намерено инцидентно от строители на високоскоростната жп права сред гара Септември и гара Костенец. То е открито в моста над река Марица в региона на община Белово. За случая споделя БНР.

Оказва се, че бутилката е останала скрита в една от колоните на моста цели 137 година и е сложена там от основателите на съоражението - строители от италианска компания.

Намереният документ с размери 33 х 20,5 см е написан на ръка и е на италиански език. Той е предаден на историческия музей в Белово, където е разчетен. Текстът на писмото гласи:

" Мост, издигнат през 1886 година, по време на ръководството на османския император Абдул Хамид. Построен от компания " Виталис ". Инженери - гл. инж. Николо Лимон, (...), основен зидар Пиетро Макар. Издадено на 19 юни 1886 година ", споделя шефът на историческия музей Севдалина Попова.

По думите ѝ откритието е извънредно особено, защото малко музейни екипи имат сходни писма в бутилка.

" Тези хора не са имали единствено усет за историчност. Те са имали възприятието, че са създали нещо, което може да трае във времето - че са създали едно несъмнено съоръжание ", добавя Попова по отношение на създателите на писмото.

В момента се прави цялостна рационализация на жп линията Костенец - Септември, финансирана с европейски средства. Именно по време на строителните поправки е открит историческият продукт. Теренът не е разрешил запазването на остарелия жп мост, издигнат през 1886 година, и се планува построяването на нов подобен.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР