Писмо от 1922 г., в което Алберт Айнщайн споделя страховете

...
Писмо от 1922 г., в което Алберт Айнщайн споделя страховете
Коментари Харесай

Писмо на Айнщайн беше продадено за 32 хиляди долара

Писмо от 1922 година, в което Алберт Айнщайн споделя страховете си от повишаването на антисемитизма в Германия, повече от десетилетие преди нацистите да поемат в свои ръце властта, бе продадено за 32 000 $ на търг в Израел, съобщи Ройтерс.

"Тук настъпват мрачни времена от икономическа и политическа позиция. Щастлив съм, че мога да избягам от всичко ", е написал 43-годишният по това време физик до сестра си Мария, откакто напуща Берлин, с цел да се откри на място, което не се загатва в писмото.

Айнщайн, който три месеца по-късно става Нобелов лауреат, бяга от немската столица след убийството на дългогодишния му другар, външния министър Валтер Ратенау, който е с еврейски генезис, от десни екстремисти и откакто е предизвестен от полицията, че той може да е идващият. "Никой не знае местонахождението ми. Чувствам се добре макар антисемитизма измежду немските ми сътрудници ", отбелязва в писмото си ученият.

В него се загатва и за планувано от Айнщайн пътешестване до Япония. Това навежда на мисълта, че писмото е написано, до момента в който той чакал да се качи на транспортен съд в северното пристанище Кил.

"Писмото е особено, тъй като Айнщайн предвижда какво ще се случи в Германия след 10 години ", съобщи Мерон Ерен, съосновател на аукционната къща "Кедем " в Ерусалим, която продаде артефакта на неидентифициран покупател.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР