Писмо до ВСС днес изпратиха и от Инициатива Правосъдие за

...
Писмо до ВСС днес изпратиха и от Инициатива Правосъдие за
Коментари Харесай

Инициатива ”Правосъдие за всеки” към ВСС: Оттеглете кандидатурата на Гешев

Писмо до Висш съдебен съвет през днешния ден изпратиха и от Инициатива ”Правосъдие за всеки ”. В него те задават въпроси на членовете и ги приканват да отдръпват кандидатурата на Иван Гешев за основен прокурор.
Вижте целия текст на писмото до Висшия правосъден съвет:

ОТВОРЕНО ПИСМО

от гражданско съдружие Инициатива " Правосъдие за всеки ".

Уважаеми членове на Висш съдебен съвет,

На 22.07.2019г. целият състав на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет единомислещо издигна кандидатурата на прокурор Иван Стоименов Гешев за основен прокурор на Република България. По този метод единадесет членове на Висш съдебен съвет предопределиха избора на идващия основен прокурор, заради безалтернативността на тази кандидатура, доколкото министърът на правораздаването съобщи, че няма да издига претендент, с изключение на при " значително деформиране на процедурата ".

Всъщност процедурата е към този момент изкривена, доколкото за пръв път в новата демократична история на страната ще се състои " избор " при липса на всякаква конкуренция за поста основен прокурор, който следва да следи за законността и да организира наказателната политика на страната. Един претендент значи, че в прокуратурата други почтени за този висок пост няма, а това е тежка диагноза за нейната работа. Но и значи също, че каквато и идея за ръководство да предложи този претендент, то той ще бъде определен без основни рецензии и въпроси, с цел да не пропадне самата процедура по избора!

Без да обсъждаме за какво единадесет членове на Висш съдебен съвет единомислещо се стопираха на тъкмо този претендент, нито за какво го показаха, в случай че самият той съобщи на два пъти, че няма да се кандидатира за поста, ще ви зададем няколко значими въпроса:

- Ще гласувате ли за претендент за основен прокурор, който е податлив да произнася обществено присъди без финален правосъден акт и да назовава арестувани или единствено упрекнати лица " нарушители ", без даже да има формирано дело против тях и импортиран обвинителен акт в съда?

- Ще подкрепите ли с вота си претендент за основен прокурор, който декларира намерено, че е срещу класическия юридически принцип за разделяне на управляващите и афишира себе си за " непостоянен състезател "?

- Ще дадете ли доверието си на прокурор, който посочва имена на притежатели на медии, политици и предприемачи като хора, вършещи систематични закононарушения против републиката, без против същите да са постановени присъди и който назовава политици от законни и участващи на избори партии екстремисти?

- Ще може ли да оправдаете поддръжката си за избор за основен прокурор на ръководителя на профилираната прокуратура, който досега няма нито едно сполучливо приключено знаково дело с влезнала в действие неоправдателна присъда?

- Ще се доверите ли на човек, който искрено лъже в свои обществени изказвания и изявленията, за злепоставяне на свои критици или упрекнати от него лица?

Всички тези въпроси произлязоха единствено от едно изявление на номинирания към този момент за основен прокурор Иван Гешев, излъчено по Българска национална телевизия и траяло 35 минути. След него се появиха най-малко пет основателни аргументи да оттеглите своята поддръжка за тази кандидатура. Може да го сторите и да излезете с чест от обстановката, в която се самопоставихте с по този начин излъчената " единна кандидатура ", като имате още две дати, на които да предлагате човек с в действителност сериозна професионална биография и безспорни нравствени качества. Може и да не го сторите, само че тогава ще би трябвало да мотивирате добре своя избор на 24 октомври, тъй като въпросите, които ще бъдат заложени и в България, и от нашите европейски сътрудници, ще бъдат доста и тежки. А пък, в случай че се появи обстановка, в която тогава гласувате за различен претендент, ще възникне тежкият въпрос по кое време сте били откровени и виновни – на 22 юли при номинацията на прокурор Гешев или на 24 октомври, когато сте я бламирали по други и още веднъж мощно неразбираеми аргументи.

Но най–вече ще би трябвало самите вие да отговорите на два съществени въпроса, касаещи Вашия избор за основен прокурор:

- Поддържате ли конституционната режисура и главния либерален принцип на разделянето на управляващите?

- Зачитате ли презумпцията за непорочност до постановяване на дефинитивна присъда и допускате ли да се нарушават цивилен права?

Ето за какво с сегашното писмо Ви призоваваме да оттеглите кандидатурата на Иван Стоименов Гешев за основен прокурор и в оставащите дни до края на номинациите да излъчите друга, която да бъде призната обикновено от магистратите и обществото!

Казваме ви го с дълбока угриженост за рисковите за правовата страна и гражданските права и свободи последствия, в случай че не го сторите, само че и с предизвестието, че будното гражданско общество интензивно ще се опълчи на следващия опит да се излъчи комфортен за сенчестата власт основен прокурор!
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР