Писмо до Столична община за водата на Перник ще бъде

...
Писмо до Столична община за водата на Перник ще бъде
Коментари Харесай

Трима министри пишат на Столична община, искат да разреши пренасочване на вода към Перник

Писмо до Столична община за водата на Перник ще бъде изпратено през днешния ден. То ще бъде подписано от министрите на стопанската система, на районното развиване и на околната среда. С него се желае Столична община да даде единодушие през водопроводната мрежа да бъдат пренесени води от водосбора на язовир „ Белмекен ” през „ Бели Искър ” към Перник по отношение на водната рецесия. Това реши държавното управление на днешното си съвещание.

„ Всеки миг изпращаме писмото. Очакваме да получим на имейл публично мнение от концесионера на „ Софийска вода ” – „ Veolia ”, че по мрежата могат да се придвижват 400 литра в секунда вода. Нашето искане е за 300 л/сек. ”, изясни министърът на стопанската система Емил Караниколов. По думите му, за построяването на водопровода трябват 400 м тръби дневно. Част от тях били налични, само че други в този момент се произвеждали в чужбина, защото в България нямало производител.

На въпрос дали използването на вода от язовир „ Белмекен ” няма да се отрази на стабилността на енергийната система Караниколов отговори, че за тази непоклатимост трябвали 12 млн. куб. метра, а в „ Белмекен ” имало 84 млн. метра.

От своя страна министърът на районното развиване Петя Аврамова изясни, че Камарата на строителите е провела среща с премиера Бойко Борисов и на нея те са изявили предпочитание за цялостна готовност на компаниите с опит в строителството с водна инфраструктура. Предложили са да изградят тези 13,5 км тръбопровод, както и помпената станция.

Водоснабдяването на София се осъществя от язовир „ Искър “ (75%) и язовир „ Бели Искър “ (25%). Един от източниците на зареждане на язовир „ Бели Искър “ е бент. „ Белмекен “. Предложението е за пренасочване на спомагателни водни запаси от водосбора на бент. „ Белмекен “, които да бъдат отведени през софийски магистрален тръбопровод до контейнер „ Мало Бучино - нов “ и от там по 13-километрово ново трасе до водопроводната система на Перник.

Преди дни стана ясно, че за водоснабдяването на София годишно са нужни към 140 млн. кубика вода (12 млн. кубика на месец). В бент. „ Искър “ са налични 465 млн. кубика вода, а в бент. „ Бели Искър “ - 9 млн. кубика вода. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР