Писмо до ръководствата на Европейската асоциация на издателите на вестници

...
Писмо до ръководствата на Европейската асоциация на издателите на вестници
Коментари Харесай

“Телеграф” и „Монитор“ сезираха Европа за цензурата на Фабриката за фалшиви новини

Писмо до управленията на Европейската асоциация на издателите на вестници (ENPA) и на „ Репортери без граници “ изпратиха основните редактори на вестник и осведомителна организация „ Монитор “ Любомира Будакова и вестник „ Телеграф “ Васил Захариев, оповестява " Монитор ".

Причината е грубото тъпчене на всички етични и журналистически правила за независимост на словото и достъп до обществено събитие от страна на менторите на Фабриката за подправени вести – предприемачите Иво Прокопиев, Огнян Донев и Сашо Дончев.

На 10 януари, Съюзът на издателите в България, който в действителност съставлява единствено ползите на въпросните скандални предприемачи, двама от тях – Прокопиев и Донев, подсъдими, направи полутайна колекция, на която показа така наречен „ Бяла книга за свободата на медиите в България “.

На нея подмами представители на ENPA, “Репортери без граници”, а също и дипломати, само че отвън тях предложения за наличие и присъединяване имаха единствено представители на НПО-та и издания, съставляващи Фабриката за подправени вести, с която скандалните предприемачи се пробват да манипулират публичното мнение. Опитите на представителите на други медии, включително „ Монитор “ и „ Телеграф “ да влязат на форума, бяха спрени от уредниците, които безусловно затръшнаха вратите на конференцията. В писмата си двете издания акцентират, че това е нарушение на всички етични и морални правила на специалността, включително и на етичния кодекс, признат от СИБ и задават следните въпроси на ENPA и „ Репортери без граници “:

1. Толерират ли представляваните от Вас организации грубото нарушаване на етичните правила и на морала в публицистиката, че всеки има главното право на независимост на изложение и достъп до информация, които участниците в срещата изрично погазиха?

2. Бялата книга съдържа предумишлено изопачени и манипулирани обстоятелства. Не смятате ли, че с отхвърли да бъдат позволени до полемиката представители на останалите съществени медии, предумишлено на обществото се сервира неточна и непроверена информация, скриват се и изопачават обстоятелства, за които се знае, че са погрешни? Не са ли точно това правилата, на които стъпват подправените вести – феномен, които Вашите организации изрично осъждат и водят поредна борба с тях?

3. Как се отнасяте към обстоятелството, че при правенето на Бялата книга не е посочен нито един формален източник и отговаряли това съгласно Вас на наложените в Европа и света журналистически стандарти?

4. Възможно ли е съгласно Вас на среща, отдадена на свободата на медиите, да бъдат позволени единствено избрани медии и чували ли сте за сходен казус в друга страна на Европейски Съюз?
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР