Писмо до премиерите на Австрия, Белгия, Дания, Франция, Гърция, Ирландия,

...
Писмо до премиерите на Австрия, Белгия, Дания, Франция, Гърция, Ирландия,
Коментари Харесай

Организации от България и Румъния сезираха 10 държави от ЕС заради бъдещо ядрено хранилище

Писмо до министър председателите на Австрия, Белгия, Дания, Франция, Гърция, Ирландия, Холандия, Испания, Швейцария, Англия, както и до Европейската комисия, изпратиха цивилен организации от България и Румъния – поради " Радиана " - Национално вместилище за ниско и приблизително дейни радиоактивни боклуци на площадката на АЕЦ " Козлодуй ".
В писмото, което е подписано и от Зелено придвижване – партия, която е част от " Демократична България ", се разказват няколко аргументи планът, който на 70% се финансира от посочените нагоре страни-донори и се ръководи от Европейска банка за възстановяване и развитие, да бъде спрян.
Припомня се, че на първа инстанция Върховният административен съд (ВАС) отхвърли отчета за Оценка на влияние върху околната среда (ОВОС), като в този момент тече обжалване на втора инстанция. И се показва, че „ работата по построяването на хранилището стартира в България със правосъдно решение за авансово осъществяване, макар нарушаванията на румънските процедури за публични разисквания според Конвенцията от Еспоо, макар неведнъж изразеното негативно българско и румънско публично мнение на локалните жители против плана (95% срещу от гласувалите на локалния референдум в Козлодуй и 15 300 протестни подписи, събрани в Крайова) ". Припомняме, че съгласно Държавно дружество " Радиоактивни боклуци " (ДП РАО) при 30 публични разисквания, 22 дали поддръжка.
Конктетно безпокойство е изразено за непосредственост на подпочвени води до мястото на площадката, тъй като измежду радиоактивните боклуци щяло да има " 10 дългоживущи радионуклиди, някои от които имат интервал на полуразпад от няколкостотин хиляди и даже няколко десетки милиона години ". " С парите на европейските данъкоплатци, вие предопределяте на това място – площадката Радиана, до държавната граница и брега на Дунав, единствено на 5 метра над сегашните подземни води и в наклонността за измествате коритото на река Дунав на юг ", написа още в писмото.
Освен това, подписалите писмото считат, че в НХРАО радиоактивните боклуци няма да бъдат заравяни задоволително надълбоко и това противоречало на рекомендациите на МААЕ.
За край на писмото подписалите го настояват и, че в НХРАО ще се складират боклуци от V и VI блок на " Козлодуй ", от бъдещия VII-ми, както и от АЕЦ " Белене ", в случай че бъде издигната.
Официално държавно изложение на НХРАО
НХРАО на площадка " Радиана " съставлява екологично оборудване с многобариерна отбрана за трайно запазване на авансово обработени, обезопасени и опаковани в стоманобетонни кубове ниско- и средноактивни радиоактивни боклуци. Хранилището ще бъде незадълбочено многобариерно инженерно оборудване траншеен вид с потенциал от 19 000 стоманобетонни контейнери с РАО. Съоръжението ще се състои от няколко стоманобетонни вкопани модули, разграничени от вътрешни преградни стени на кафези. След запълване с опаковки тези кафези се покриват със стоманобетонна плоча и се изолират от атмосферните води посредством създаване на многопластов земнонасипен пласт. През целия интервал на употреба на Националното вместилище ще бъде провеждан прецизен входящ надзор на постъпващите радиоактивни боклуци, радиационен надзор и мониторинг както на площадката на хранилището, по този начин и на околната среда. Националното вместилище ще бъде най-новото и съвременно оборудване в Европа от този вид и ще се конкурира по екологични индикатори с построеното в Националния парк Оранчуелос в Испания сходно вместилище.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР