Пишем този текст не от желание за евтина сензация, а

...
Пишем този текст не от желание за евтина сензация, а
Коментари Харесай

Пияният Боришев към униформени: Тъпанари, боклуци, тумбаци, ушеви, мразя ви! Освен че съм пиян, съм на наркотици! После блъска униформен и... вика адвоката на Иванчева

Пишем този текст не от предпочитание за евтина сензация, а от терзание. Загриженост за престижа на българската полиция, на честните униформени чиновници на реда.

Тези дни тяхното достолепие бе сложено на карта от началниците им.

Става дума за арест на мъж, обиждал, ругаел и блъскал служители на реда. В следствие обаче Министерство на вътрешните работи му се извинява. Извинява се и министър-председателят Бойко Борисов. Защо би могло да се случи всичко това и обикновено ли е?

ПИК потегли по следите на случая.

В събота, 14 септември, по здрач в няколко медии от така наречения кръг "Капитал " се появи известие за задържан публицист. Ситуацията бе показана като принуда от страна на органите на реда към фоторепортер, който си вършел работата на митинга против номинацията на Иван Гешев.

В изявленията се твърдеше, че фоторепортерът на „ Клуб Зет “ и "Свободна Европа " Веселин Боришев е бил арестуван и е прекарал 24 часа в ареста „ минути преди да отиде на работа, с цел да снима митинг против номинацията на Иван Гешев “.

Описаната от тях фактология е, че към 17 ч. той се намирал самичък на скамейка в градинката на хотел "Рила ". Там съгласно изявленията очаквал началото на митинга. Фотоапаратът му обаче бил у дома?! Извадил телефона си и защракал служителите на реда, които били униформени и му напомнили, че няма право да ги снима по време на работа.

Боришев изискал те да се легитимират.

„ Продължих да фотографирам с едната ръка, с другата бръкнах в джоба и извадих визитника, където е служебната ми карта, и им го метнах. "Ей в този момент към този момент работата е за белезници ", сподели единият и тогава ме закопчаха “, споделя пред OFFNews Боришев в събота.

Така се озовал в Първо районно ръководство на Министерство на вътрешните работи, където към 19 ч. се обажда на юриста на наказаната за рушвет на първа инстанция Десислава Иванчева – Николай Хаджигенов. Хаджигенов е непрекъснат участник в митингите против Гешев. Боришев бил оставен в ареста, а в събота се явил пред арбитър в Софийския областен съд.

Медиите на подсъдимите лица Прокопиев и Огнян Донев гърмят с кое от кое по-скандални заглавия, които прилагаме с факсимилета:

„ Министерство на вътрешните работи арестува фоторепортер, до момента в който отразява митингите "

"Как декрет от 1963 година се употребява против инакомислещи "

"Гаф на Министерство на вътрешните работи, фоторепортерът Веселин Боришев арестуван, тъй като снима полицията "

"Веселин Боришев: Арестът ми е полицейска нецензурност “

Истината е, че това е насмешка с читателите и естествените хора. Защото арестуваният Боришев знае чудесно какво тъкмо се е случило и за какво е бил задържан. А също и че истината е лъснала в съда и няма по какъв начин да бъде скрита...

Ето по какъв начин е разказана цялостната фактология по случая по време на делото против Боришев в Софийски областен съд, с чието решение ПИК разполага. Към него са приложени и свидетелствата на всички участници в тази ситуация, на редовите служители на реда и пострадали, формиран акт за безчинство, както и фотография.

Боришев по време на разпита в съда:

„ На 13.09. 2019 година, работен ден, беше разгласен митинг на клуб „ Боец “ пред Съдебната палата от 18 часа. Свърших цигарите и взех решение преди работа да изляза и да си взема цигари, като дружно с тях си взех и една водка от 100 мл., с която да изпуша цигара преди митинга, в градинката пред хотел „ Рила “, споделя пред съдията той.

После Боришев изяснява, че седейки на пейката видял да прииждат служители на реда и почнал да ги снима с телефона си. Те го попитали за какво снима и какъв е и поискали да се легитимира, което той също изискал. Обясненията му не престават с това, че той нямал несъмнено работно време и трябвало да снима по-късно на митинга и за „ Клуб Зет “ и за „ Свободна Европа “.

После бил отведен и чак на другия ден се срещнал със формирания му акт за дребно безчинство. „ Задържаха ме, тъй като съгласно тях съм ги нагрубявал, като дори потеглиха да ми поставят белезници “, жалва се Боришев пред съда и не отхвърля, че имало „ словесна престрелка “ сред него и служителите на реда.

„ Например един ми вика: „ Ти си се напил, бе “, а аз му отвърнах: „ Може и да съм взимал опиати, бе “ и те ми споделят: „ Дай в този момент да те джобиме “, споделя още Боришев и признава, че служителите на реда са му съобщили, че го задържат, тъй като ги е обиждал. Към изказванията на Боришев юристът му Хаджигенов ползва като доказателство и фотография от фейсбук профила на обвинения, на която се вижда бутилка водка, която е 100 мл.

Ето обаче каква картина разкриват служителите на реда, както излиза наяве от акта против Боришев, както и от показанията им, приложени по делото, които също публикуваме по-долу като факсимилета.

Откъс от Акт за безчинство, формиран на Веселин Боришев:

"Днес на 14.09-2019 година. установявах, че лицето Веселин Боришев, притежаващ персонална карта № 64......, издадена от МВР-София (тук спеспяваме детайлности за адреса и персоналните данни) на 13.09.2019 година към 17.30 в гр. София, в градинката пред хотел "Рила ", е направил непристойна демонстрация, точно:

Проявил е оскърбително отношение към младши полицейски контрольор Георги Георгиев и полицейски контрольор Свилен Чобанов, които са били част от чиновниците, избрани за запас и изчакване на спомагателни инструкции при защита на всеобщо мероприятие, като е почнал да снима множеството служители на реда, декларирал е на Георгиев: "Какво искаш, мога да върша каквото желая ", "Не одобрявам служителите на реда като вас ", "Мразя Ви ". След като е бил помолен учтиво да напусне територията на градинката, е почнал да наскърбява него и полицейски контрольор Свилен Чобанов с думите "Тъпанари ", "Мразя ушевите като Вас ", почнал е да навира телефона в лицата им, потвърждавайки, че е публицист, и след искане от Чобанов да се легитимира, е подхвърлил към Чобанов портомонето си с думите "Намери каквото си искаш ".

При осъществената инспекция на самоличността му е траял да държи телефона си, като че ли е снимал, като е декларирал няколко пъти "Не аз съм пийнал, а вие ", и "Освен че съм пил, съм използвал и опиати ". В следствие е декларирал няколко пъти на висок звук на старши контрольор Ангелина Ангелова и на старши контрольор Иван Янулов "Всички ушеви - служители на реда като вас са отпадъци и ви ненавиждам ". Боришев е траял с оскърбителното си отношение и към чиновниците, назначени на пост номер 1Б/отговарящи за арестуваните лица в 01 районно управление (на МВР) СДВР/-Теодор Трифонов и Яким Димитров, като ги е обидил с думата "Тумбаци ", крещял е, отказал е да извършва разпорежданията им и се е държал нападателно, при влизането на килията се е обърнал внезапно и у бутнал Димитров, след което се е държал за касата на вратата, при което се е самонаранил - срязал си е леко един от пръстите на лявата си ръка. По време на гореизброените дейности лицето е бил в очевидно нетрезво положение.

Горепосочената демонстрация се отличава със своята малозначителност и не съставлява закононарушение по член 325 по Наказателен кодекс, а непристояна демонстрация по смисъла на член 1 ал.2 от УБДХ. "

В сведението си младши контрольор Георгиев разказва, че разговаряйки с сътрудниците си е забелязал лице, което е било във очевидно нетрезво положение, мъчно пазещо равновесие, поклащайки се да излиза от околните шубраци. Тогава Боришев вади телефона си от джоба и стартира снима служителите на реда, отишли да пазят реда.

Съдът признава в решението си, че „ това нарушаване съставлява непристойна демонстрация, която се показва в приложимост на хули, псувни, неприлични изрази на обществено място, пред повече хора, оскърбително отношение и държане към органи на властта, счепкване, сборичкване или други сходни дейности, които нарушават публичния ред и успокоение, само че заради ниската степен на социална заплаха действието не съставлява закононарушение “. С тези претекстове и заради незначителност той е оправдан по Акта за дребно безчинство.

На идващия ден в същите медии, само че към този момент и редица други излиза известие, от което струи хепиенд в интерес на „ свободното слово “. Ето какъв вид заглавия бяха оповестени в неделя, съвсем идентични в другите медии от въпросния кръг, от което също прилагаме факсимилета:

„ Министерство на вътрешните работи се извини на задържания фоторепортер, министър председателят Борисов заречен смяна на указа за дребно безчинство “

В едното от изданията, за които работи Боришев – „ Клуб Зет “, е конкретизирано, че основният секретар на Министерство на вътрешните работи в неделя, ден след делото, е отишъл на крайници при основната редакторка Светлана Джамджиева (позната от скандалния скайп „ Оги и Светлана “), с цел да й сервира неговите и на вътрешния министър Младен Маринов извинения. Премиерът Бойко Борисов пък се обадил също на медията и заречен „ да провежда с правосъдния министър законодателна самодейност въпросният декрет да бъде модифициран или отстранен “.

От това следствие на ПИК и следващото откриване на цялостната истина в медията ни произтичат следните въпроси към министъра на вътрешните работи и премиера:

- Защо се извинявате на човек, който в нетрезво положение е обиждал, псувал и блъскал служители на реда, които са били в униформи и по време на работа в осъществяване на дълга си и които са представители на страната?

- Защо легитимирате лъжата на въпросните медии за политическа разпра с публицист, откакто знаете и е видно от доказателствата, както и прието предния ден от съда, нещо напълно друго – че става дума за чисто битова, пиянска история, нямаща общо с работата на лицето?

- Защо подлагате на оскърбление служителите на реда от 1-во РУП, които един път унизени и псувани от това лице, повторно биват още по-тежко унизени от началниците си, които освен се извиняват, само че и прикриват истината за случилото се?

- С какви претекстове ще премахнете или измененията указа и ще развържете ръцете на сходни полукриминални човеци да хулят и наскърбяват униформени чиновници на реда, които също като вас са държавни чиновници и представители на България?

- Какво ще се случи с сходно лице, което пияно наскърбява и блъска няколко служители на реда в Съединени американски щати, Германия, Франция, Канада или която и да е страна по света? Дали президентът Тръмп ще се обади да се извини на лицето и ще желае смяна на закони, които в Съединени американски щати са не от 1963 година, а от 19-и век?

- Служителите на медии като „ Свободна Европа “ и „ Клуб Зет “ привилигеровани ли са по отношение на останалите български жители, те имат ли право да наскърбяват и да блъскат чиновници на реда и да останата ненаказани? Който и да е български жител, в случай че направи това, опрощение ли ще получи, или те съответно са привилигеровани? Ако е по този начин, е добре властта да ни уведоми, с цел да преценим по какъв начин и дали да живеем в тази страна...

А другояче за читателите остава поуката - пияни и арогантни видове, които настояват, че са "на опиати ", работят в самообявилите се флагмани на истината "Свободна Европа " и "Клуб Зет ".

Обяснение в единия уебсайт, където работи Боришев - на Светлана Джамджиева, за извинението на Министерство на вътрешните работи и позвъняването и обещанието на Борисов

"Беше написано, че това надали не е принуда, че това се е случило при митингите против Иван Гешев пред Съдебната палата. Правата на Боришев били нарушени. Същият Боришев работи и в "Свобода Европа ". На другият ден четем: Министерство на вътрешните работи се извини на Веселин Боришев. Главният секретар на Министерство на вътрешните работи отишъл на крайници в "Клуб Зет " и се извинил, че са протегнали ръка надали не на техен публицист. Премиерът Борисов заречен, че ще ревизира указа за безчинство, по който е бил арестуван Боришев, той също е поднесъл своите извинения. Понеже познаваме характера на някои от флората и фауната в българската публицистика, ние се усъмнихме. В делото в Софийския областен съд са приложени всички документи. Има докладни мемоари от самите служители на реда и очевидци ", сподели притежателят на ПИК Недялко Недялков.

Недялков прочете и правосъдния акт, от който обаче излиза наяве, че Боришев е задържан в градинката пред хотел "Рила ", а не на митинг, не е бил на работа. В Първо районно управление (на МВР) той даже и се самонаранил. Така да вземем за пример служителят на реда Теодор Трифонов разказва агресивното поведение на Боришев и самонараняването му - Боришев бил доведен в нетрезво положение и заплашил, че в случай че не му дадат да се обади по телефона, до 10 мин. щял да се самоубие. После се хванал за касата на вратата и наранил единия си пръст.

"Знаете какво е да се посегне на служител на реда в Америка, Германия, Русия, Турция - ще ви се извини ли президентът? Премиерът се извинява на Веселин Боришев. Това е превръщане на пирамидата, замяна, излиза, че някои хора са привелигировани - че да си публицист в "Клуб Зет " и "Свободна Европа ", да правиш циркове в ареста, да вървиш пийнал на работа... Какво ще се случи с нас, в случай че блъскаш служител на реда? Ние ще имаме индулгенции в случай че работим в медиите на Иво Прокопиев и Донев, в случай че сме част от тази фракция, зад която стои "Демократична България ", добави Недялков.

"Омерзена съм, отвратена съм от такова отношение към български служител на реда. Всеки служител на реда, когато облече униформата, е българската страна. Както министър председателят е българската страна, когато е на работа. Това опрощение е оскърбление за страната, което одобрявам персонално като български жител. Тези хора пишат, че министър председателят щял да подреди да се преразгледа законът за хулиганството. Това значи, че цигански банди, Ценко Чоков и пияният Боришев ще могат да удрят служители на реда ", добави основният редактор на ПИК Звездомира Мастагаркова.

Тя предложи на министър Данаил Кирилов с екип на ПИК TV да отиде до Германия и да се опита да блъсне или обиди служител на реда. "Ние ще снимаме, само че не с телефон, да забележим какво ще стане, щом желае да трансформира указа, първо да опита там ".

Водещата Ива Николова напомни, че точно поради решения на съда, България заплаща санкции в Европейския съд в Страсбург.

"Не знам, тези хора от това Първо, аз им съчуствам. Тези момчета заслужават някой да им каже една дума. Те са на улицата всеки ден, с мизерни заплати, живеят в плесен, пишат на ръка и чакаме от тези хора да ни пазят и да се грижат за нашите баби и дядовци, по какъв начин тези хора ще имат самочуствие. Трябва да е ясно - страната не застава зад своята полиция, а застава зад алкохолик и агресор, етикетиран със Свободна Европа ", напомни Недялко Недялков.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР