Пишат се разни глупости, че съзнанието ни е промивано по

...
Пишат се разни глупости, че съзнанието ни е промивано по
Коментари Харесай

Митове и легенди за промиването на мозъци по време на соца

Пишат се всякакви нелепости, че съзнанието ни е промивано по време на соца. Искам да внеса изясненост по въпроса. Никой естествен човек не е чел директивите на Българска комунистическа партия. Никой естествен човек не е ставал и лягал с мисълта за Тодор Живков. Между другото и никой естествен човек не е бил доста неудовлетворен от живота. Понятието опиати се свързваше само с асоциации за чужбина и чужденци.

Нивото на образованието и опазването на здравето беше в пъти по-високо от днешното. Имахме мощна войска. Имахме същинска храна, а не вафли ку-ку-ру-ку. Децата без контрол играехме до 23,30 през лятото пред блока. Учител беше уважавана специалност. Когато по малкия екран говореха за преизпълнените петилетни проекти хората или не обръщаха внимание /99%/ или се подсмихваха. Имаше здрави фамилии. Имаше доста работещи индустриални предприятия, всички напълно българска благосъстоятелност. Бяхме 28-ма в света страна по стандарт на живот. Имахме доста мощно селско стопанство, непрестанно влакови композиции пътуваха натоварени с български плодове, зеленчуци и консерви за Съветския съюз.

Бензинът през годините последователно се увеличи от 20 до 45 стотинки. Въздухът беше в пъти по-чист. Стресът беше в пъти по-нисък, на процедура го нямаше. Много двойки се събираха и женеха по обич, а не по сметка. Критерий за приемане във ВУЗ бяха дипломата и оценки от кандидат-студентски изпити, а не дали можеш да плащаш семестриалните такси от над 1000 лв., тъй като нямаше никакви такси за студентите. Обяд в студентски стол струваше 50 стотинки. Аз съм чел " Приключенията на Лукчо ", " Тримата мускетари ", " Капитани на фрегати ", " Капитан Немо ", " Човекът Амфибия ", " Оцеола ", " Синовете на Великата Мечка ", " Соларис ", " Летище ", " Бел Ами ", " Пипи дългото чорапче ", " Карлсон, който живееше на покрива ", " Белият зъб ", " Винету ", Среща с Рама, Денят на Трифидите, Окончателна диагноза, Чоки, Под игото, Записки по българските въстания, " Баскервилското куче ", По-малката сестра, Сбогом моя красавице, Големият сън, Високият прозорец, Черният обелиск, На западния фронт нищо ново, Повест за същинския човек, Десет дребни негърчета, Парадоксът на огледалото, Сирените на Титан и още към 1000 книги, сходни на тези, доколкото една книга може да е сходна на друга. До тук има ли промиване на мозъци?

Освен история /в доста по-достоверен тип, в сравнение с се преподава в момента/, география, математика, физика, химия, български език и литература съм учил /и научил!!!/ и немски език, и съм упражнявал каяк по времето на соца. И съм мислел главно за приятелите си, съучениците си, родителите си, съседите и учебното заведение и квартала си. И за дните си. Също за игри, купони, и море. Та това, че в соца са ни промивали мозъците е някаква популистка легенда, стартирана от хора, които или самите нямат мозъци или желаят да внушат, че хората, живели през социализма нямат мозъци. Което е неуместно, неуместно и погрешно.
А по отношение на мисленето за море и ски - освен мислех, а и всяко лято съм ходил за по 2-3 седмици на море и всяка зима най-малко за 2 седмици на ски - нещо, което при прехвалената народна власт, която е по-скоро геноцид - аз най-малко не мога да си разреша този разкош, както и стотици хиляди други хора не могат да си го разрешат. Но тук акцентът ми не е върху сравнението сред соца и демокрацията, акцентът ми е върху това, че поколението от соца /моето/ сме по-образовани, с по-широка обща просвета, по-сериозни към работата си и по-адекватни. И още нещо за соца - тогава всички бяхме наясно, че на Запад животът е по-богат и прекрасен, само че и бяхме наясно, че западните страни не са другарски настроени към нас, нещо, което е правилно и до през днешния ден, макар, че сме в Европейски Съюз и НАТО. И това е реалност, който мнозина не осъзнават. Нито един западняк, най-малкото пък американец има интерес на някой българин да му е добре. Въпросните Европейски Съюз и НАТО имат интерес да сме им колония /ЕС/ и комфортна територия, на която да разположат военните си бази за без пари /НАТО/. Та не знам кой е с промитите мозъци.
А сеге пийнете си кафенцето, плиснете си на очичките и започвайте да смятате тази година за 3 дни ли ще ви стигнат парите за море или за седмица.

Николай Желязков - Facebook

Снимка socbg.com
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР