Пиша, за да забавлявам детето в мен. Но желанието ми

...
Пиша, за да забавлявам детето в мен. Но желанието ми
Коментари Харесай

Галерия Абсент представя Градината с бухала на Невена Ангелова

„ Пиша, с цел да развличам детето в мен. Но желанието ми е
историите ми да развличат по същия метод и другите деца. “
                                                                 Астрид Линдгрен
Рисувам, с цел да развличам детето в мен – мога да преразказвам по този метод думите на шведската писателка. Или най-малко в тази ситуация с тази моя галерия. А и тъй като картините също описват истории и то такива, за които съдателят им даже не подозира. Това споделя Невена Ангелова.
„ ГРАДИНАТА С БУХАЛА “ /истории с бухалче и други хвъркати/ показва някои оригинали на илюстрации към към този момент издадени и няколко идни детски издания „ Топлото дребосъче “ и „ Какво е да си майка “ на Мая Дългъчева, „ Чичо Чичопей “ на Янаки Петров, „ Слонче с медальонче “ на Керана Ангелова.
И все пак не бих определила тази експозиция като изложбаилюстрация. В доста от работите си разреших дързост, преработих ги и ги доведох до един по-самостоятелен, картинен тип, откъснати от описа на съответния текст, за който в началото са били основани.
А други пък са направени като картини особено за тази сбирка. Въпреки че техниката не ми е главен фокус, обичам да опитвам с материала. Смесвам разнообразни средства – акрилни бои, цветни моливи, графит, туш. Работя върху картон, дърво, платно, колажирам, постоянно прибягвам към потреблението на ръчна хартия, която сама си върша. Понякога инкрустирам дребни дрънкулки от текстил, дърво, метал – обичам играта с 3D моменти.
Опитвам се да намеря салдото сред това вълнуващите за художника в мен открития, постоянно прекомерно екстравагантни, да не пречат на естественото разбиране на облика от детето. Ако би трябвало, обаче, да предпочитам дали да съм непременно забавна, или да съм същинска, без съмнение бих избрала второто.
„ ГРАДИНАТА С БУХАЛА “ /истории с бухалче и други хвъркати/ ще бъде открита на 17.10.2019 година (четвъртък) в 18.00 часа, мястото е акварелна изложба „ Абсент “ на ул. „ Цар Самуил “ 37.
Невена Ангелова е родена през 1974 година в гр. Бургас. 1999 година приключва в Национална художествена академия „ Николай Павлович “ компетентност „ Книга и печатна графика “. Има магистърска степен по „ Изящни изкуства “. От 2008 е учител в катедра „ Рисуване “ към същата академия.
През годините взе участие както в независими, по този начин и в групови изложения в България и чужбина. Създател е на едни от най- красивите илюстрации към детски книжки. Работи с създатели като Мая Дългъчева, Янаки Петров, Пейо Пантелеев, Стоянка Грудова, Лора Стаматис.
Невена Ангелова е създател на илюстрациите и графичното оформление на десетки издания за възрастни.
Вижте част от творбите в галериятаТУК
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР