Писъци и ужас сковаха Гърция и Хърватия с многобройните порои.

...
Писъци и ужас сковаха Гърция и Хърватия с многобройните порои.
Коментари Харесай

Писъци съдраха небето над Гърция, смъртта надвисна над южната ни съседка заради водния апокалипсис

Писъци и смут сковаха Гърция и Хърватия с многочислените порои. На места се изляха над 180 литра на квадратен метър и ситуацията в действителност беше сериозно - блокирани туристи, унищожени плажове, мълния даже умъртви човек. Ето къс преглед от медиите на цялото злополучие.

Евакуацията на бедстващи македонски туристи след потопа на полуостров Халкидики, провокиран от проливните дъждове, които през последните дни обгърнаха северната част на Гърция, е централна тематика в македонските медии, представени от организация " Фокус ".


Македонският " Фокус " написа " Първа жертва на пороите в Гърция, македонско семейство изиска помощ от консулството ". Според изданието локален пастир е бил погубен от гръм, а измежду най-пострадалите обитаеми места са Торони, Неа Мармарас, Порто Куфо, Сарти и Каламици на полуостров Ситония.

Телевизия " ТВ21 " се базира на сърцераздирателни апели на помощ на македонски туристи, оповестени в обществените мрежи, в които се споделя,че " изпаднали сме в неволя и колите ни не се движат. Намираме се над Каламици, в южната част на Ситония ".
Електронното издание " Радио Свободна Европа " цитира изказване на министерството на външните работи в Скопие, съгласно което " няма застрашени македонски жители от наводненията в Северна Гърция ".


Телевизия " Канал 5 " и електронното издание МКД оповестяват: " Наводнения в Гърция. Евакуация на македонски туристи ". Според информацията изцяло " наводнени и унищожени са плажовете и туристическите атракциони в регионите на Порто Куфо, Торони и Тристиника ".

" Фактор " разгласява любителско видео от наводнението на Халкидики и предава, че " цяла Северна Гърция е под вода ", в част от най-засегнатите региони има многочислени македонски туристи. " Есен в Гърция. Дъжд наводнения и температури до 15 градуса " написа " Фактор ".

" Локално " оповестява, че " поройните дъждове и наводненията са трансформирали гръцките улици в реки "
Електронното издание " Точка " твърди, че циклонът " Медуза " е предиздвикал македонските туристи да прекарат почивката си под пороен дъжд, градушка и даже сняг на Халкидики.

" Press 24 " счита, че " обстановката на Халкидики е пагубна ".



" Пулс 24 " оповестява за наводнения и свлачища по пътя Лариса - Kожани в централна Македония и за " страхотни наводнения, които са отнесли цели плажове, каравани и коли в региона на Торони ".

Темата остава водеща и за " Република ", " Мета ", " Сител ", " Нова Македония " и други

В същото време десетки наши сънародници бедстват в гръцките къмпинги и туристически селища в регионите на Халкидики. Най-тежко е ситуацията край Каламици, Торони и Талата. Има пропаднали пътища, паднали дървета, свлачища.Когато бурята връхлита региона, хората се пробват да спасят багажа, себе си и колите си.

Семейство от София описа по какъв начин с цел да избави багажи си от палатката, го е складирало в автомобила, и в този момент няма никакъв багаж, написа Petel.bg.

В Гърция пороите към този момент стопираха, а туристите, доста от които са от балканските страни, се пробват да се приберат. Няма обаче с какво, тъй като наводнените им коли не палят. Гръцките служби на пътна помощ взимат по 300 евро до българската граница. Затова туристите търсят други разновидности, в това число от Сандански и от София.

Консулството ни в Солун има подготвеност да окаже помощ на наши сънародници. На притежателите на потърпевшите коли се издават документи, които да послужат пред застрахователите.

Над 50 са позвъняванията от наши сънародници потърпевши в Гърция на телефоните на Пътна помощ на СБА.

" Повече от 80 на 100 търсят помощ до София, а това е доста огромно разстояние – 450 километра, би трябвало да се свържат със осигурител. От мястото, където е наводнението, Каламици, до София е съвсем 1000 лв. ". По-голяма част от къмпингуващите към този момент се насочиха към България.

Сутринта пък водещият на утринния блок на Нова телевизия - Виктор Николаев се включи онлайн, с цел да опише с думи ужаса в Гърция.

Плажовете на втория ръкав – Ситония, безусловно бяха залети от пороите. Над 180 литра на квадратен метър се изляха там за повече от 18 часа - нетипични превалявания за пика на сезона. Хората описват, че от 50-60 години не помнят такова злополучие. Коли са под вода. Евакуиран е къмпингът „ Каламици”, както и пристанището Порто Куфо.

Добрата вест е, че през днешния ден преваляванията стопират. Циклонът „ Медуза” обаче се измества на изток и сега се намира сред Гърция и България. Той ще стане и причина на българското Черноморие да превали. Валежите обаче до обяд ще спрат и циклонът ще продължи своя път на изток към вътрешността на Черно море. След обяд слънцето на всички места ще се върне.


Градушка с величина на топка за тенис удари региона Загоре в северната част на страната и аргументи огромни вреди, предава хърватската организация HINA. Пострадали са регионите на градовете Крапина, Долна Стубица, Кланец, Преграда, Забог, Златар, Вараждин, Лепоглава, Вараждинске Топлице, Иванич град, Самобор и други

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР