Писателят Владимир Буковски почина на 76 г. в Кеймбридж, Великобритания.

...
Писателят Владимир Буковски почина на 76 г. в Кеймбридж, Великобритания.
Коментари Харесай

Почина Владимир Буковски, противоречива и ярка фигура на руското дисидентство

Писателят Владимир Буковски умря на 76 година в Кеймбридж, Англия. Той живееше там през последните години. Смятан е за един от най-последователните борци против руската власт, изключително са забележителни наблюденията му върху насилственото лекуване в руските психиатрични институции през 60-те години на предишния век. Самият той неведнъж е наложително " лекуван " в такива лечебни заведения, като диагнозата му е " неенергично протичаща шизофрения ". Сега това се счита за термин, особено фиктивен за дисиденти. През 1972 година беше наказан за " антисъветска пропаганда " на две години затвор и пет години изселване. 
Буковски е прочут и с твърдите си възгледи, от време на време създаващи му спор с вчерашни негови съидейници. 
През 1976 година управляващите на Съюз на съветските социалистически републики замениха писателя с наказания на затвор в Чили водач на комунистическата партия на тази страна Луис Корвалан. Оттогава дисидентът се откри за непрекъснато в град Кеймбридж. 
Особено известна и преиздавана е книгата му, писана в съавторство с неговия сълагерник, психиатъра Семьон Глузман " Ръководство по психиатрия за другомислещи " (Пособие по психиатрии для инакомыслящих), предопределена да оказва помощ на други дисиденти в битката им срещу държавните репресии. На български са излизали книгите му " И вятърът се завръща ", " Един отстъпник измежду архивите на Кремъл ", " Години на дисидентство ". 
Поканен при ръководството на Елцин, той се върна в Русия, получи съветско поданство, само че след това се разгласи против Борис Елцин. Бе издигната и кандидатурата му за президент на Русия, само че не бе позволен до избори заради липса на уседналост. Антисъветските му възгледи не му попречиха да се разгласи и против нашествието на НАТО в някогашна Югославия, и да подлага на критика американската интервенция там: " Американците сами се изядоха от гняв, като се обясни, че албанците, на които помагаха, са твърдолинейни фундаменталисти ", заявяваше той. 
Позволи си и внезапни нападки против Евросъюза, именуван от Буковски " сговор сред руски комунисти и западни социалдемократи ".
Не можа да се опази от кавги - през 2015 година английските управляващи го упрекнаха в предпазване на фотоси с педофилско наличие, открити в компютъра му. Дисидентът изрично отхвърли обвиняванията и изясни, че има такива материали, тъй като се е интересувал от тематиката чисто писмено. " Тези шокиращи обвинявания ми бяха повдигнати в миг, в който пострадвам от тежка болест и възможностите ми за излекуване са към този момент неразбираеми. Въпреки това съм решен да се защитя от всевъзможни обвинявания ", съобщи Буковски. 
Той даже разгласи гладна стачка в символ на митинг против английското правораздаване. 
Впоследствие делото бе прекъснато във връзка със здравословното му положение. 
С Буковски си отива може би цяла ера на принуждение против мисълта и писаната книжовност, на всемогъщество на тайните служби и репресивния уред против елементарния, податлив към лична преценка субект.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР