Писателят и професор по естетика Богомил Райнов е роден на

...
Писателят и професор по естетика Богомил Райнов е роден на
Коментари Харесай

100 г. от рождението на Богомил Райнов

Писателят и професор по хармония Богомил Райнов е роден на днешната дата през 1919 година Син е на писателя, мъдрец и художник учен Николай Райнов и брат на скулптора Боян Райнов. Участва в Съпротивително придвижване през Втората международна война. Бил е основен редактор на в. „ Стършел “ и учител във Висшия институт за изобразителни изкуства „ Николай Павлович “. През 50-те години заема поста на аташе по културата в българското посолство в Париж и съумява през този интервал да купи скъпи творби на изкуството, с цел да попълни сбирката на Националната художествена изложба в България.

Богомил Райнов е оставил след себе си голям брой научни изявления в региона на естетиката, изкуствознанието и културологията. В една от последните си книги -„ Людмила “, писателят споделя за задкулисието в българския културен и политически живот през 80-те години.

Авторът на „ Няма нищо по-хубаво от неприятното време “, „ Господин Никой “, „ Тайфуни с нежни имена “, „ Умирай единствено в краен случай “ е почетен през 2006 година с държавната премия „ Св. Паисий Хилендарски “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР