Писателят и поет Георги Господинов е предложен за Нобелова награда

...
Писателят и поет Георги Господинов е предложен за Нобелова награда
Коментари Харесай

Георги Господинов е номиниран за Нобелова награда

Писателят и стихотворец Георги Господинов е препоръчан за Нобелова премия за литература.

Предложението е подписано от председателката на българския ПЕН клуб Здравка Евтимова. Кандидатурата на България е изпратена още преди няколко месеца, само че досега няма отговор от Шведския нобелов комитет.

Номинацията е направена още през януари и е утвърдена от всички 51 члена на българския клон на интернационалната организация, сподели председателката Здравка Евтимова:

"Идеята за номинацията на Георги Господинов за Нобеловата премия за литература пристигна от професор Амелия Личева. Единодушно номинирахме Георги Господинов за Нобеловата премия. Негов екип ни оказа помощ да не допуснем фактологически неточности, да посочим тъкмо кои награди е спечелил, за кои е номиниран, за неговите изяви в света и България - тъй че разполагахме с цялостна и точна информация за достиженията на Георги Господинов, който е член на ПЕН клуба, с което доста се гордеем. В рамките на два дни придвижихме неговите документи и ги изпратихме на адреса на Нобеловия комитет ".

Георги Господинов е най-награждаваният отвън България български публицист, както и най-превежданият – негови произведения има на повече от 20 езика. Романът му „ Времеубежище “ получи огромната италианска литературна премия „ Премио Стрега Еуропео ", а неотдавна романът излезе и във Англия.

Спечели и огромната премия за литература на Атина.

Досега Господинов има издадени четири книги с разкази, като по някои от тях са правени и филми - като анимацията на Теодор Ушев "Сляпата Вайша ", който беше номинаран за "Оскар ".

Днес стана ясно, че Георги Господинов е и измежду петимата финалисти за италианската премия Gregor von Rezzori. Номинацията на Господинов е за романа „ Времеубежище “ (изд. „ Жанет 45„ ), който през последните месеци завоюва освен сърцата на хиляда читатели по целия свят, а и позитивни рецензии от влиятелни интернационалните издания. На италиански романът носи заглавието Cronorigugio.

Останалите имена, които откриха място в късия лист на премията Gregor von Rezzori, са: Луиз Eрдрих, Бенджамин Лабатут, Хавиер Мариас, Робин Робъртсън. Фестивалът ще се организира в дните от 30 май до 1 юни 2022 година Наградата се присъжда за най-хубава творба на задгранична художествена литература, преведена на италиански език.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР