Писателят Георги Господинов и неврохирургът проф. Николай Габровски станаха член-кореспонденти

...
Писателят Георги Господинов и неврохирургът проф. Николай Габровски станаха член-кореспонденти
Коментари Харесай

Писателят Георги Господинов и неврохирургът проф. Николай Габровски станаха член-кореспонденти на БАН |

Писателят Георги Господинов и неврохирургът проф. Николай Габровски станаха член-кореспонденти на Българската академия на науките. Те бяха определени през вчерашния ден от Събранието на учените.

Георги Господинов става член-кореспондент в поделение " Изкуство и изкуствознание ", направление " Изкуство ".

Георги Господинов Георгиев е роден през 1968 година Той е стихотворец, публицист и литературовед. Автор е на повече от 15 книги в разнообразни жанрове – лирика, разкази, романи, пиеси, либрето за опера, проучвания на близкото минало, сюжети за филми. Романите „ Естествен разказ “ и „ Физика на тъгата “ са преведени на 25 езика в над 40 страни по света. „ Сляпата Вайша “, късометражен филм по неговия едноименен роман, стига до финалните номинации за Оскар през 2017 година Работи в Института за литература при Българска академия на науките.

В направление " Изкуствознание " член-кореспондент става и дфн Мирослав Иванов Дачев.

Роден е през 1962 година Работи в НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов ” като професор по семиотика на изкуството; член на факултетен съвет „ Екранни изкуства ”; член на университетския съвет на НАТФИЗ; началник на Консултативен съвет към ректора „ Стратегия и развиване ”; началник на катедра „ Световна просвета “. Водещи са интердисциплинарните му проучвания по семиотика на изкуството. Сред научните му писания с особена тежест е многотомната поредност „ Атониада “, отдадена на изкуството и културата в манастирите на Свeта гора.

В Отделение по природоматематически науки, направление „ Математическите науки “ член-кореспондент става Младен Светославов Савов.

Той е роден през 1978 година Той е един от плеадата млади водачи, които дават звук в актуалната стохастика, развивайки нови посоки в региона на доктрина на вероятностите и стохастичните процеси. Развива и ползва нови способи, като употребява удачно модерния уред на функционалния разбор, специфични функционалности, сложен разбор, интегрални уравнения, Тауберови теореми, доктрина на разпределенията и целия боеприпас на доктрина на вероятностите. Савов е съумял да даде отговор на проблем от 60-те години на предишния век и да направи пробиви в решаването на отворени проблеми на Бенджамин и Берестики, Еванс и Винкел.

В направление „ Физически науки “ за член-кореспондент е определен дфн Стойчо Стоянов Язаджиев

Роден е през 1972 година Работи в региона на теоретичната и математическа физика. Научните му приноси са свързани с доктрина на гравитацията, релативистка астрофизика, космология и теорията на черните дупки. Създава ново направление във физиката на черните дупки и тяхната астрофизика. Създател е на научна школа по релативистка астрофизика и математическа гравитация (математическо проучване на уравненията на Айнщайн и техните модификации). Работи в Института по математика и информатика на Българска академия на науките и СУ „ Св. Климент Охридски “.

В Отделение „ Медицински науки “ за член-кореспондент е определен дмн Николай Стефанов Габровски. 

Той е роден през 1971 година и е един от водещите неврохирурзи в България, ползващ се с огромен народен и интернационален престиж, пишат от Българска академия на науките. Развива научна активност в разнообразни области на неврохирургията като невроонкология, съдова неврохирургия, гръбначна (спинална) хирургия, невротравматология. Осъществил е независимо или в екип над 5 000 интервенции при необятен набор мозъчни и гръбначни неврохирургични болести. Пионер е в разнообразни аспекти на направляваната гръбначна хирургия и роботизираната неврохирургия. Работи като шеф на клиника по неврохирургия на УМБАЛСМ „ Н.И. Пирогов ”.

В състезанието за избор на учени и член-кореспонденти на Българска академия на науките бяха определени 12 учени и 20 член-кореспонденти. Трима от тях са на възраст под 50 година За първи път Събранието на учените избра за член-кореспонденти на Българска академия на науките учени до 50-годишна възраст, означават от Академията в известие до медиите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР