Писателят Джордж Сондърс спечели Man Booker Prize - най-престижната награда

...
Писателят Джордж Сондърс спечели Man Booker Prize - най-престижната награда
Коментари Харесай

Най-престижната награда за англоезична литература отиде при Джордж Сондърс и романа му за Линкълн

Писателят Джордж Сондърс завоюва Man Booker Prize - най-престижната премия за англоезична литература, за първия си разказ " Lincoln in the Bardo ".

Авторът е вторият американски публицист, който печели " Букър " през 49-годишната ѝ история.

" Lincoln in the Bardo " споделя за една-единствена нощ от живота на 16-ия американски президент Ейбрахам Линкълн - вечерта през 1862 година, когато тялото на 11-годишния му наследник е положено в гробището на Вашингтон. Уилям " Уили " Линкълн умира от коремен тиф, до момента в който татко му се пробва да преведе страната през гражданската война.

Романът споделя за въображаемите прекарвания на Линкълн, когато той отива в криптата, където лежи мъртвият му наследник, и влиза в свят на духове.

Джордж Сондърс е на 58 година, от Тексас. Той е академични учител, написа и публикации за списания. В България негови разкази могат да се прочетат в „ Книга за другите “.

На финала той победи петима създатели - Пол Остър, Мохсин Хамид, Али Смит, Емили Фридлънд и Фиона Мозли.

" Формата и стилът на този надълбоко автентичен разказ основават извънредно нравствен, образован и прочувствен роман “, разяснява председателката на журито Лола Йънг.

Сондърс получи премията си от Херцогинята на Корнуол Камила Паркър-Боулс и чек за 50 000 паунда от изпълнителния шеф на групата Man Люк Елис.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР