Писателката Шарлот Бронте е родена на 21 април 1816 в

...
Писателката Шарлот Бронте е родена на 21 април 1816 в
Коментари Харесай

Вечната Шарлот Бронте: „Мъжът не струва нищо, ако в него няма нещо дяволско”

Писателката Шарлот Бронте е родена на 21 април 1816 в Торнтън, Йоркшир, Англия. Смятана за най-доминираща и амбициозна от сестрите Бронте , Шарлот е отгледана в непоколебим англикански дом от татко ѝ, който е духовник и религиозната си вуйна, откакто майка ѝ умира.

Тя, сестра ѝ Емили и двете им по-възрастни сестри посещават девическо учебно заведение в Ковън Бридж. След гибелта на по-големите си сестри в това учебно заведение, Шарлот и Емили се завръщат в дома си, където се дообразоват, дружно със сестра им Ан и брат им Брануел.

Прочетете най-въздействащите цитати на Шарлот Бронте ТУК >>>

Когато девойките порастват, всички получават място като гувернантки в частни домове. В интервала 1835-1838 година Шарлот преподава в девическо учебно заведение. В същото време тя и Емили замислят да открият свое лично учебно заведение. Преди това обаче през 1842 година сестрите отпътуват за Брюксел, с цел да учат езици и учебна администрация.

В белгийската столица Шарлот се влюбва в женен шеф – прекарване, което тя пресъздава в последния си разказ „ Вийет “ (1853). Завръщайки се в Хоторн, сестрите се пробват да отворят свое лично учебно заведение, само че не могат да привлекат възпитаници.

В същото време техният обожаван брат Брануел се е трансформирал в пияч, а също така злоупотребява и с опиат. Когато Емили му обезпечава работа като проподавател дружно с нея в заможно имение, той губи позициите и на двамата, след уговорена среща с госпожата на къщата.

Сестрите Бронте, които разчупиха порядките на Викторианската ера

През 1846 година, Шарлот инцидентно открива стихотворения, написани от Емили – става известно, че и трите сестри скрито пишат стихове. Те разгласяват своя лична стихосбирка под псевдонимите на „ братя Карър (Шарлот), Елис (Емили) и Ектън (Ан) Бел “. Само две копия са продадени, само че издателите демонстрират интерес към работата на надарените девойки.

 Шарлот Бронте Getty

Шарлот разгласява първия си разказ – „ Джейн Еър “, през 1847 година под псевдонима Карър Бел. Книгата е полу-автобиографична, като тя употребява посещаваното от нея учебно заведение като първообраз за учебното заведение, разказано в книгата. Романът на Емили „ Брулени хълмове “ и този на Ан – „ Агнес Грей “ са оповестени по-късно през същата година. Успехът на Шарлот се повтаря и с „ Шърли “ през 1848 година и с „ Вийет “ през 1853 година

Джейн Остин - дамата, която не получи любовта, само че написа романи за нея

Смъртта на семейство Бронте е съвсем толкоз забележителна, колкото е тяхното литературно завещание. Брануел и Емили умират през 1848 година, а Ан – на идната година.

 Шарлот Бронте Getty

Останала сама, Шарлот се грижи за болния си татко и се омъжва за Артър Бел Никълс през 1854 година Писателката умира по време на бременност малко след сключването на брака си – на 31 март 1855 година в Хауърт, Йоркшир, Англия (на 38 г.). Първият разказ, който тя в миналото написа – „ Учителят “, е оповестен посмъртно през 1857 година

За още потребни и практични публикации харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР