Писателката Леа Коен представя новата си книга „Рафаел”.Рафаел Арие е

...
Писателката Леа Коен представя новата си книга „Рафаел”.Рафаел Арие е
Коментари Харесай

Историята на предприемача Рафаел оживява в книга

Писателката Леа Коен показва новата си книга „ Рафаел”.

Рафаел Арие е правоприемник на семейството и шеф на „ Жермандре “ – най-голямата фабрика на Балканите при започване на предишния век за произвеждане на първокласна козметика от розово масло.

„ Това е на първо място историята на една блестяща ренесансова персона, която въплъщава българския напредък от 30-те години на XX век, и съжалението, че този напредък е бил потиснат по подобен недодялан начин”, изясни Леа Коен в предаването „ Тази сутрин” по bTV.

„ Рафаел е бил притежател на модерност, която от ден на ден се е налагала и която е била премазана, съкрушена от примитивни трендове, които са се въплътили в примитивни хора. Попадайки сред тях, той бива сплескан напълно незаслужено”, сподели още тя.

--> Рафаел е част от просперираща компания, козметичен колос за времето си, освен в България, само че и на Балканите и с упоритости да покрие и цяла Европа, което отчасти става, добави Леа Коен.

„ Както и доста други български индустриалци от еврейски генезис, той попада под закона освен за отбрана на нацията, само че и други закони, които в действителност унищожават еврейските индустриални предприятия и еврейския бизнес”, означи още авторката.

Работата на Леа Коен по написването на „ Рафаел “ продължава над 5 години. След изследването на стотици архивни документи, кореспонденции и публикации от периодическия щемпел, парче по парче писателката пресътворява една знакова ера – България в 20-те и 30-те години на XX век. За да пресъздаде правдиво историята им, Леа Коен стига до Далас, Тексас, където до ден -днешен живее последната останала от клана Арие – 94-годишната Диди Арие-Бейкър. Нейният роман, който стартира като тест за паметта на старата жена, се трансформира в изповедта за Рафаел.

Романът „ Рафаел “ ще бъде показан на поредност от събития, като първото от тях ще се състои на 15 ноември 2017 година от 18:30 часа в Софийска градска художествена изложба с присъединяване на издателя Виктория Бисерова, журналиста Светослав Иванов, литературния критик проф. Миглена Николчина и актрисата Ева Волицер.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР