Писателката Дж. К. Роулинг, известна по цял свят с романите

...
Писателката Дж. К. Роулинг, известна по цял свят с романите
Коментари Харесай

Дж. К. Роулинг постави Путин на мястото му след опита му да я употреби за пропаганда

Писателката Дж. К. Роулинг, известна по целия свят с романите си за Хари Потър, изненадващо беше вкарана в пропагандна приложимост от съветския президент Владимир Путин. 

По време на телевизионно послание, в което Путин упрекна западните страни в опит да " анулират " съветската просвета, той даде образец с Роулинг и разгласи, че тя е подложена на същата офанзива " единствено тъй като не угоди на поддръжниците на джендър свободите ". 

Ходът му обаче беше париран незабавно от Роулинг, която не просто се разграничи от морализаторските речи на Путин, само че и прикани почитателите си за директна поддръжка за идеята на Украйна. 

" Да се подлага на критика западната " просвета на анулацията " може би не е най-хубавата концепция за тези, които сега избиват цивилни хора поради закононарушението да оказват опозиция, или които вкарват в пандиза и тровят своите критици ", написа Роулинг в Twitter малко откакто името ѝ беше превърнато в жертвен знак от Путин. 

Изявлението на съветския президент се случи по време на виртуална среща с културни дейци, измежду които беше и - уволнен от Мюнхенската филхармония поради отвод да се разграничи от съветската военна инвазия в Украйна. 

25 март е " денят на културния служащ " в Русия, само че явно Путин не беше сметнал за належащо да се срещне очи в очи с известните музиканти, театрали и художници, а ги " приветства " на видеоконферентна връзка от резиденцията си в Ново Огарьово. 

В речта си той насочи серия обвинявания към западните общества - от това, че в Холивуд излизали филми, в които единственият победител от Втората международна война бил Съединени американски щати, до това, че " в Япония мълчат кой е пуснал бомбите върху Хирошима и Нагазаки ". 

" Неотдавна анулираха и Джоан Роулинг за това, че не угоди на поклонниците на джендър свободите. Сега се пробват да анулират цялата хилядолетна страна, нашия народ. От афишите отстраняват Чайковски и Рахманинов, не разрешават съветските писатели и книгите им ", оплака се Путин, като съпостави протичащото се с нацистка Германия. 

Създателката на Хари Потър фактически имаше съществени имиджови проблеми поради свои позиции против приравняването на транссексуалните мъже към биологичните дами. През 2020 година против нея избухна всеобща акция в обществените мрежи, проведена от трансджендър-активисти, а даже актьорите Даниел Радклиф и Ема Уотсън се разграничиха от създателката на фантастичната сага, която ги трансформира в звезди. 

Роулинг обаче даде да се разбере, че последният човек, от който би желала състрадание, е Владимир Путин. 

Meanwhile in Łódź, Poland
— Maria Jazdon (@mariajazdon)
Тя разгласява пряк линк към публикация на BBC за гоненията против съветския опозиционен водач Алексей Навални, съпроводена с коментара, в който съпоставя войната в Украйна с кръвопролитие. 

Още при започване на март 56-годишната писателка разгласи, че ще подари 1 млн. паунда от персоналните си средства в поддръжка на украинските деца.

Нейната благотворителна организация " Lumos " (по името на една от магиите във вселената на Хари Потър) работи от години с украинските управляващи за подкрепяне на обществената ситема за протекция на децата още преди експлоадирането на войната. 

Ироничното е, че облиците от книгите на Роулинг все по-често биват употребявани от улични актьори, които илюстрират борбата сред " положителното и злото " във войната в Украйна, сравнявайки Владимир Путин с архизлодея Волдемор. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР