Писатели отбелязаха 160-ата годишнина от рождението на Алеко Константинов при

...
Писатели отбелязаха 160-ата годишнина от рождението на Алеко Константинов при
Коментари Харесай

Георги Господинов: Алеко е най-европейският ни писател

Писатели означиха 160-ата годишнина от рождението на Алеко Константинов при неговия монумент на столичния бул. „ Витоша “, съобщи Българска телеграфна агенция.

Актьорът Руси Чанев прочете фрагменти от „ Бай Ганьо “ пред събралото се голям брой. Хора от публиката също имаха опция да прочетат свои обичани цитати от създателя.

На отбелязването на годишнината участваха писателите Здравка Евтимова, Михаил Неделчев, Алек Попов, Калин Терзийски и  други.

Писателят Георги Господинов разяснява пред медиите, че Алеко Константинов е измежду най-европейските български писатели. По думите му честването на рождението на създателя на „ До Чикаго и обратно “ е „ най-хубавото начало на една година, която се обрисува сложна “.

Проф. Александър Кьосев, един от уредниците на честването, уточни, че има същински и подправен национализъм, а Алеко е образецът, по който се учим и разграничаваме кое е същинското и кое - подправеното.

На въпрос кой национализъм доминира в България – на Алеко или на Бай Ганьо, проф. Кьосев отговори, че доминира този на Алеко. „ Но той е безмълвен, работен, той е практическа грижа за страната, а другият е писклив и доста забележим, и затова основава чувството, че е повече, само че това не е правилно. “

Според него най-важният завет е, че Алеко Константинов не ненавижда своя Бай Ганьо, не го презира, а го подлага на критика, от време на време му се присмива, само че все пак изпитва дълбока прочувствена връзка с него. „ Те са в една общественост, те са българи и Алеко Константинов желае да се грижи за своя Бай Ганьо, различен е въпросът дали противоположното е правилно “, добави проф. Кьосев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР