Писатели и поети ще разказват лични истории в първото издание

...
Писатели и поети ще разказват лични истории в първото издание
Коментари Харесай

Писатели и поети разказват вълнуващо и лично в първата `Нощ на историите`

Писатели и поети ще описват персонални истории в първото издание на “Нощ на историите ”. Това ще бъде и първото събитие от начинанието “Имало едно време в България ” - опит за написването на най-голямата групова история на България посредством шерването на персонални, фамилни и родови разкази от голям брой създатели.
 Поетът и драматург Стефан Иванов: Адът е на един нечовек разстояние  Марин Бодаков: Стремежът към истината, с всичките му демони, подсигурява доверието на читателя
Първата “Нощ на историите ” ще бъде на 22 май (сряда), от 19:00 ч., в новото пространство " Книгата " на ул. " Георги С. Раковски " 193 в София. Събитието се провежда от писателя и културен управител Момчил Цонев с партньорството на Студентско читалище “Св. Климент Охридски 1997 ” и известното от 90-те години литературно списание “Ах, Мария ”.

Нощта ще ни срещне с писатели и поети от разнообразни генерации, с разнообразни биографии и стилове... и разнообразни разказани истории. До момента присъединяване са удостоверили:

Аксиния Михайлова (поет и преводач, един от основателите на литературното списание “Ах, Мария ” и притежател на влиятелната френска премия „ Гийом Аполинер ” за 2014 г.); Ангел Иванов (писател, тазгодишният победител в Националния конкурс за дебютна литература „ Южна пролет “); Виргиния Захариева (поет, публицист и психотерапевт, книгата й “9 зайци ” е с номинация за премията “Хеликон ”); Йордан Ефтимов (поет и литературовед, един от редакторите на “Литературен вестник ”, учител по доктрина на литературата в Нов български университет); Марин Бодаков (поет, книжовен редактор на вестник " К ", учител по публицистика в Софийски университет); Петър Чухов (поет и музикант, създател на 15 книги, притежател на премията на музея " Башо " в Япония); Петя Кокудева (детски публицист и странник, притежател на националната премия за дебют “Южна Пролет ” за 2012 г.); Румен Баросов (един от основателите на литературното списание “Ах, Мария ” и негов основен редактор); Стефан Иванов (поет и драматург, победител в „ София: Поетики “ за 2011 г.).

“Форматът “Нощ на историите ” ще продължи с още тематични издания, а Момчил Цонев към този момент работи по концепцията да трансформира начинанието в по-мащабен фестивал. Докато чакаме първата “Нощ на историите ”, всеки може да се причисли към Facebook групата “Имало едно време в България ” и да показа своя персонална история: https://www.facebook.com/groups/imaloednovreme.
Създателят на " Нощ на историите " и “Имало едно време в България ” Момчил Цонев е публицист, културен управител и публицист. Той е първият притежател на националната литературна премия “Хермес ”. През 2018 година беше разгласен за един от 20-те най-изявени млади персони на България, а през 2019 година беше определен в класацията “40 до 40 ” на Дарик.

Създател е на голям брой културни начинания в родния му град Габрово като интернационалния фестивал за улични изкуства 6Fest, първата градска компютърна игра Gabroville, първата градска онлайн енциклопедия Gabrovowiki и други Сред националните му инициативи са “Стародумци ” за разпространение на старите думи в езика ни и “Добрите българи ” за добротворчество.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР