Писаното 3 години и 7 месеца обвинение срещу Иван Тодоров

...
Писаното 3 години и 7 месеца обвинение срещу Иван Тодоров
Коментари Харесай

За близо 4 г. прокуратурата не написала в какво обвинява „бандата с пръскачките“, хакнала НАП

Писаното 3 години и 7 месеца обвиняване против Иван Тодоров и Кристиян Бойков от " ТАД груп " за прословутото хакване на масива на Национална агенция за приходите не става. Поради основни дефекти в обвинителния акт делото се приключва и се връща на прокуратрата за напълно нов обвинителен акт, постанови през днешния ден Софийският градски съд.

Сериозното дело е по един от членовете за тероризъм от Наказателен кодекс - 108а. 

След един провал през днешния ден трябваше да се организира предстартовото разпоредително съвещание. На него отбраната съобщи точно, че не се схващат обвиняванията и надлежно - двамата не може да се пазят.

Съдия Петър Стоицев постанови, че са позволени основни процесуални нарушавания, които дават съображение за преустановяване и връщане на делото в досъдебна фаза.

Едно от тях е, че в целия обвинителен акт няма конкретика - не са посочени съответните дейности или бездействия на двамата, като наложително е те освен да са разказани, а да има дата, място и метод на осъществяване. Така безусловно би трябвало да се уточни посредством какво лицата са осъществили тези незаконни действия.

" Прокуратурата, вместо обстоятелствената част, е направила ревю по отношение на хода на следствието, представени са събрани в досъдебното произвеждане доказателства и е изработен разбор на същите. И е изведен извод, че въпросните доказателства поддържат обвинителната теза и потвърждават дейностите на подсъдимите ", сподели съдията.

Той подсети, че обстоятелствената част на обвинителния акт не би трябвало да е разбор на доказателствата.

" Абсолютно задължително е да бъдат изложени и разказани в поредност дейностите на подсъдимите по осъществяване на закононарушенията. Именно този значителен детайл не е налице в сегашния обвинителен акт ", реши съдията.

Без изненади, той се произнесе, че това съставлява значително процесуално нарушаване, което лишава подсъдимите да научат в какво закононарушение са упрекнати и да се пазят по него.

Сред останалите си претекстове той изреди, че да вземем за пример на една страница от прокурорския акт Иван Тодоров е посочен с косвена форма на виновност (защото видял Кристиян Бойков какви ги прави и осъзнавал заплахата на действията му), а единствено 4 страници по-натам към този момент е упрекнат в директен предумисъл.

Съдът открива и процесуални нарушавания във връзка настояването за кратко правосъдно разследване.

Затова през днешния ден делото бе прекъснато и върнато на прокуратрата. Актът на арбитър Стоицев може да се апелира пред САС.

Друг леко оперетен миг по това дело е, че след фамозното писане години наред на обвинителния акт - по него прокурор към този момент не е Евгения Щъркелова. Която именно пусна " крилатата " фраза, че заговорниците щели да хакват пръскачките пред Народно събрание, които се оказаха изцяло аналогови - изобщо не се управляват от компютър.

Тя в това време кандидатства за арбитър, Висш съдебен съвет обаче не пожела да я направи такава. Случаят се върна във Висш съдебен съвет, който още веднъж й отхвърли да смени амплоато.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР