писанието на Лусия Шнелман звучи като разказ за малко околосветско

...
писанието на Лусия Шнелман звучи като разказ за малко околосветско
Коментари Харесай

Приказното място, на което ти плащат, за да се заселиш

писанието на Лусия Шнелман звучи като роман за малко околосветско странствуване. „ На път за работа минавам през една тъмна гора. След това си поръчвам корабче по телефона, което идва особено поради мен, с цел да ме прекара на отсрещната страна на езерото, където пък ме чака моят персонален автомобил, с който пътувам до учебното заведение в град Гларус ", споделя началната учителка, пишат от

Шнелман живее в швейцарското селце Квинтен, ситуирано идилично край крайбрежията на езерото Валензее. До селището може да се стигне единствено по два метода - или по вода, или след няколкочасов поход пешком. А в самия Квинтен е неразрешено придвижването на всевъзможни моторни транспортни средства.


Само 38 поданици

Селището Квинтен, наричано още Ривиерата на Източна Швейцария, е известно освен със заобикалящите го естествени хубости. Южното ревю и съвсем отвесните скали, които пазят от ветрове, подаряват селото с извънредно мек климат. На това място порастват екзотични плодове и цветя като орхидеи, смокини и киви, всеобщо се отглеждат и лозя. Местните хора неслучайно споделят, че живеят измежду божествена природа.

Идилията обаче крие и мигове на обезсърчение. „ Изпуснеш ли корабчето, би трябвало да се запасиш с самообладание. Цял час минава, преди да пристигна идващият транспортен съд - и то в случай че имаш шанс. Ако ли не, може и два часа да почакаш ", споделя учителката Лусия Шнелман.

Корабчето, което прави постоянни курсове до селото, се употребява най-вече от туристи. „ Местните хора са малцинство измежду пасажерите ", изяснява Маркус Шерер, кмет на Квинтен. „ В момента в селото живеят едвам 38 души, а едно време стигаха до 170 ", споделя още той и показва, че измежду главните аргументи за обезлюдяването е точно сложният достъп до селото.

Райско кътче търси нови поданици

Фондацията „ Квинтен е жив " си е сложила за цел да избави обитаемото място от изгубване, споделя още Шерер. Вече се подхващат опити за основаване на работни места, а на фамилиите, които се заселят в Квинтен, фондацията дава обещание по 200 швейцарски франка месечно за всяко дете.

В момента в селото живеят единствено три деца, споделя Шерер. И прибавя: „ Много се надяваме, че Квинтен няма да се трансформира в музеен експонат ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР