Писал съм многократно по темата, но за съжаление имаме основание

...
Писал съм многократно по темата, но за съжаление имаме основание
Коментари Харесай

За ядреното шикалкавене и парите на данъкоплатците

Писал съм неведнъж по тематиката, само че за жалост имаме съображение да се връщаме към нея все по-често. Този път съм предизвикан от цитираното от медиите следващо изявление на министър Петкова и респ. министерската констатация, че планът можело и да не стане и че властта в действителност не визирала тъкмо АЕЦ " Белене ", тъй като името не било упоменато. " Новата (енергийна) тактика планува построяването на нови нуклеарни реактори с мощ 2000 мегавата след 2030 година, само че на никое място не е писано, че това ще се случи в Белене. Както знаете, планът притегли интереса на интернационалните компании, само че заради пандемията от коронавирусa изборът на стратегически вложител освен се забави, само че на процедура беше спрян " – това е декларирала преди ден министър Петкова, представена от медии.

Че властта постоянно е визирала тъкмо АЕЦ " Белене " в посочения подтекст е повече от ясно. Така, казаното звучи най-малкото като доста на ниска цена опрощение – което също така е и безусловно погрешно. Опциите за тези 2000 мегавата нови нуклеарни мощности на доктрина са две – на площадката на АЕЦ " Белене " и на площадката на АЕЦ " Козлодуй ". Властта и политиците в никакъв случай действително не са обсъждали в елементи втората алтернатива за Козлодуй, което беше и една от огромните им неточности.

Да напомня – политическата неначетеност през годините докара до това, че с лека ръка беше прахосан официално обновеният през 2004 година план АЕЦ " Белене ", чийто първи блок можеше да работи още към 2012 година – а тогава и при тогавашните цени и пазар планът в действителност имаше смисъл, който обаче от години е изцяло изгубен. Поради същата причина политиците пропиляха и опцията за навременен разбор на опцията за VІІ и VІІІ блок в АЕЦ " Козлодуй " и се концентрираха напълно върху АЕЦ " Белене ". Нека да си спомним, а в случай че би трябвало и да погледнем архивите - и министър председателят Борисов, и министър Петкова, и ръководителят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов, и техни специалисти ни убеждаваха по какъв начин тъкмо планът АЕЦ " Белене " си върви ли върви и какъв брой е необходим. И това ставаше освен в последните две-три години, само че даже и в последните дни.

Да припомня на министър Петкова още едно събитие - имаме два нови реактора и друго съоръжение, създадени съответно за АЕЦ " Белене ", завити с найлон на площадката на АЕЦ " Белене " и проверявани понякога дали са под найлона на същата тази площадка точно от министър Петкова.

А оправданието с ковид за закъснение на плана е искрено несериозно. Ситуацията не може да бъде употребена за опрощение освен заради актуалните средства за връзка, само че даже и като причина, възпрепятстваща прегледа на документите на място – в това отношение в България в никакъв случай не е имало действителен проблем (дългосрочно цялостно затваряне на граници и др.). И в случай че в действителност имаше толкоз огромен интерес за план, надхвърлящ 10 милиарда евро, метод също щеше да се откри. Аз не зная различен план с сходен мащаб по света да е бил спрян заради ковид.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР