Пирамидата в Гиза, която е построен за фараона Хуфу (Хеопс)

...
Пирамидата в Гиза, която е построен за фараона Хуфу (Хеопс)
Коментари Харесай

Разкриха тайната на изграждането на Хеопсовата пирамида чрез законите на физиката ВИДЕО

Пирамидата в Гиза, която е издигнат за фараона Хуфу (Хеопс) в продължение на двадесет години, се смята за най-древния монумент в Египет. Може би това е едно от дребното чудеса на света, което е запазило външния си тип. Все още специалистите в региона на строителството не могат да отговорят навръх въпроса по какъв начин античните египтяни са съумели да построят такова голямо оборудване, оповестяват международните издания.

Според историческите сведения, достигнали до нас посредством записите на Херодот, към 100 хиляди души са взели участие в строителството. Според мнението на английския академик Кърт Менделсон обаче те са били по-малко, т.е. 70 хиляди са били сезонни служащи и 10 хиляди зидари на непрекъсната работа.

Изследователят Вацлав Смит е решил да разбере истината по друг метод. Той се обърнал към законите на физиката. Ако изхождаме от това, че масата на цялото оборудване е 6,75 метрични тона, тогава евентуалната мощ на пирамидата ще се равнява на съвсем 2,4 трилиона джаула.

След това физикът направил някои калкулации и открил, че целият древноегипетски план щеше да отнеме 5,3 милиона човекодни. Това ще възлиза на 18 хиляди човекогодини. Ако считаме, че строителството е траяло 20 години, тогава ще са нужни общо единствено 900 души.

Смит е пресметнал, че в процеса на строителството са били нужни 2500 служащи за слагане на блоковете и за подравняването. Тоест, ще са нужни общо 3300 служащи. Имайки поради мащаба на издигнатото, може да се одобри, че в него са взели участие към 7000 души, в това число дизайнери, снабдители на материали и служащи, които да поддържат строителната техника и инструментите в редовност.

Изчисленията на учения са посочили, че за подобен огромен градеж няма да е нужен броят на служащите, упоменат от Херодот. Само няколко хиляди души са били задоволителни. От друга страна, излиза наяве, че строителството в действителност се е проточило с години.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР