Пир по време на чума - така адвокат Любомир Владикин,

...
Пир по време на чума - така адвокат Любомир Владикин,
Коментари Харесай

Куп гласове срещу Менда Стоянова и идеята ѝ да се плаща авансово корпоративен данък при немислима основа

Пир по време на чума - по този начин юрист Любомир Владикин, член на Контролния съвет на Софийска адвокатска гилдия, дефинира готвените промени за предплатено заплащане на корпоративния налог. Срещу тези промени се оповестиха с публични изказвания още евродепутатът Радан Кънев, Българската стартъп организация (BESCO) и Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).
Позицията на юрист Владикин е такава, че с предлаганите от ГЕРБ промени (двигател е депутатът от ГЕРБ и ръководител на бюджетната комисия Менда Стоянова)! Това е " гуляй по време на чума ", безапелационен е юристът.
Actualno.com показва анализът на юрист Владикин без съкращения:
" Със законопроект за ограниченията по време на изключително състояние е направено предложение, импортирано на 18.03.2020 от народния представител Менда Стоянова и други представители (054-04-67) за изменение на предплатените едномесечни и тримесечни вноски за корпоративен налог, дължими от данъчно задължените лица по ЗКПО.
1.1. За месеците от януари до юни 2020 година, надлежно за първо и второ тримесечие предплатените вноски за корпоративен налог се вършат въз основата на заявената облага за 2018;
1.2. Месечните предплатени вноски се вършат от данъчно задължени лица с доходи от продажби за 2018 година в размер над 3 млн. лв;
1.3. Тримесечните се вършат от всички останали лица, без тези, които имат доходи от продажби за 2018 година до 300 хиляди лева, които за новоучредени /с изключение на новоучредените, посредством преобразуване/ и за лицата, които ще преотстъпват корпоративен данък;
1.4. АВ се пресмята по формулата
- АВ=0,5х ДП/12хДС, където Директива за птиците е данъчната облага за 2018, а Държавна сигурност е размерът на корпоративния налог /месечна/
- АВ=0,5xДП/4xДС /тримесечна/
Предвид, че периодите за подаване на ГДД се удължават до 30.06.2020 има правна логичност в предлагането за база да се вземе 2018 година и то при понижение на предплатения налог на 5%.
1.5. С направеното предложение член АА, алинея 7 и алинея 8 е планувано служебно пресмятане на вноските от Национална агенция за приходите, посредством регистриране в данъчно осигурителна сметка на ДЗЛ (данъчно задължени лица) и неспособност за промени с подаване на плануванаъа в ЗКПО декларация на по този начин избраните предплатени вноски /намаление или увеличени/.
Тъй като правилото на предплатените вноски стъпва на база предишна година, то ЗКПО разрешава данъчно задължените лица да вършат корекции на предплатените вноски, по силата на член 88 от ЗКПО (Закон за корпоративното подоходно облагане). Това златно предписание е с оглед установяване на настоящата облага за годината /2020/ и вероятността предплатените вноски да надвишат размера на окончателния корпоративен налог.
Възможността за промяна се прави на съображение настояща преценка от ДЗЛ на настоящата облага на ДЗЛ /2020/, която няма никаква икономическа връзка с направените предплатени вноски за корпоративен налог. Лишаване на ДЗЛ от опция да понижават размера на предплатените вноски /дължими до 30.06.2020/, избрани по този законопроект, би довела до финансиране на държавния бюджет със средства, които ДЗЛ няма или не е спечелило . Подобна правна техника, съставлява " гуляй по време на чума " и ще докара до всеобщи банкрути на дребния и междинния бизнес, поставяйки ги в обстановка да заплащат предплатени вноски за корпоративен налог за 2020 година, без да са съумели да осъществят данъчна облага в размер на вноските. Това ще докара до всеобщо възобновяване на корпоративен налог и до затормозяване на работата на Национална агенция за приходите. Не е възможно, съгласно наложителната процедура на Съд на Европейския съюз да се дефинират данъчни усложнения и то с противоположна мощ, да вземем за пример решение Съд на Европейския съюз 640/13, 107/2010.
Поради гореизложеното, член АА, алинея 7 и алинея 8, следва да отпаднат ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР