ПИПарламентът на Ирак одобри План за изтегляне на всички чуждестранни

...
ПИПарламентът на Ирак одобри План за изтегляне на всички чуждестранни
Коментари Харесай

Ирак гони американските войски

ПИ

Парламентът на Ирак утвърди План за евакуиране на всички задгранични войски от територията на страната. Документът бе импортиран в Народното събрание по-рано в неделя, когато иракските депутати се събраха на незабавна среща, с цел да обсъдят прекратяването на наличието на непознати сили в Ирак, съобщи ТАСС.

" Графикът за евакуиране на непознати войски от Ирак е показан в Народното събрание ", заяви изпълняващият длъжността министър председател на Ирак Адел Абдел Махди, и прикани Народното събрание да стартира обзор на всички съглашения, уреждащи наличието на непознати сили в Ирак. Махди упорства това да стане колкото е допустимо по-скоро.

Въпросът за прекратяването на непознатото наличие в Ирак бе подложен на дневен ред от голям брой локални политици след убийството на началника на елитните елементи " Ал Кудс " на Иранската революционна армия военачалник Касим Солеймани в нощта на 3 януари от американски безпилотен дрон наоколо до летището в Багдад. Заедно с него почина и заместник-ръководителят на шиитските паравоенни групировки в Ирак Абу Махди ал Мухандис. Съединени американски щати оправдаха въздушния удар с тезата, че Солеймани е измежду уредниците на офанзивата против посолството на Съединени американски щати в Багдад на 31 декември. Впоследствие Съединени американски щати обясниха, че ударът по Солеймани е имал защитителен темперамент и имал за цел да отбрани американските войски, ситуирани в Ирак и други страни.

Атаката внезапно повиши напрежението сред Вашингтон и Техеран и от този момент двете страни си разменят закани. Върховният лидер на Иран Али Хеменеи даде обещание да отмъсти на Съединени американски щати за гибелта на Солеймани. Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп даде обещание да нанесе " бърз и мощен удар " по 52 обекта в Иран, в случай че бъдат нападнати американци или американски активи. Съединени американски щати приканиха всички свои жители да се изтеглят от Ирак неотложно. Иран от своя страна е сезирал Съвета за сигурност на Организация на обединените нации във връзка със обстановката към гибелта на Солеймани.

Милиони в Близкия изток се стекоха на траурните церемонии в памет на Солеймани. Лидерът на " Хизбула " в Ливан Сайед Хасан Насрала съобщи в неделя по време на такава демонстрация, че убийството на иранския военачалник е " дата, която разделя две етапи в района... това е началото на нова фаза и на нова история освен за Иран или Ирак, само че и за целия район ".

Световната общественост прикани Съединени американски щати и Иран за въздържаност. Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел предложения иранския външен министър Мохамед Джавад Зариф в Брюксел, с цел да бъде разисквана деескалация на напрежението. Германският външен министър Хайко Маас съобщи пред медиите в събота, че страната му се надява да стартира договаряния с Иран и други страни, с цел да избегне по-нататъшно ескалиране на напрежението в Близкия изток. Австрийският канцлер Себастиан Курц предложи да се организира иранско-американска среща във Виена.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР