Пимпирев: Тази година ще работим по 7 наши проекта на

...
Пимпирев: Тази година ще работим по 7 наши проекта на
Коментари Харесай

Пимпирев: Тази година ще работим по 7 наши проекта на Антарктида

Пимпирев: Тази година ще работим по 7 наши плана на Антарктида
Националната антарктическа експедиция отпътува от летище София за 27-ата задача на ледения континент. В сряда вечер втората група, водена от доайена проф. Христо Пимпирев, се насочва към българската научна база на остров Ливингстън, съобщи кореспондент на БГНЕС.

В екипа са включени професори, единият от които монголец. Те ще бъдат превозени до остров Кинг Джордж с бразилски боен аероплан, а оттова до базата ни „ Св. Климент Охридски ” с боен транспортен съд. В делегацията е и известният климатолог Георги Рачев. Очаква се част от групата да се завърне в края на януари.

„ Както всякога тръгваме с огромни упования. Тази година имаме доста нови научни планове – 7 български планове, финансирани от МОН, което се случва за първи път ”, съобщи за БГНЕС проф. Пимпирев.

От месец въз основата работят двама български биолози, които изследват акваторията и морските организми. Очакванията са, че ще бъдат открити нови типове за науката. В групата има и физик, който ще изследва почвата.

Към българската делегация в Пунта Аренас ще се включи и първият кипърец – това е ректорът на университета в Никозия. „ Доволен съм, че ние българите проправяме пътя на нова страна ”, означи Пимпирев.

Основните цели на 27-та Национална антарктическа експедиция са да се види по какъв начин се отразяват климатичните промени на Антарктида.

Новата година ще завари българската експедиция на терен. На замръзналия континент учените ще посрещнат 2019 минимум два пъти. Пимпирев си признава, че в базата се чества прелестно, защото се заобикаля от суетата и тълпите по магазините и търсенето на дарове. „ Там сме едно общество, всеки зависи от другия. Правим и честваме както е в България. Приготвяме най-малко 7 постни ястия, питка с пара, а за новогодишната нощ и питка с шансове ”, описа професорът.

Антарктическата група ще отвори първата бутилка шампанско в 19:00 часа локално време, с цел да означи Нова година със сънародниците в България. Полярниците се качват на връх и отварят бутилка шампанско. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР