Пилотният проект в Нигерия устойчиво намалява отпадъците от ненужни монитори(снимка:

...
Пилотният проект в Нигерия устойчиво намалява отпадъците от ненужни монитори(снимка:
Коментари Харесай

Пилотен проект рециклира екологично монитори в Нигерия


Пилотният план в Нигерия стабилно понижава отпадъците от ненужни монитори
(снимка: MMD, Philips Monitors)

Дефектните монитори могат да бъдат рециклирани по екологичен и пестелив метод. Това показва компанията MMD, лицензиран сътрудник на Philips монитори, като част от пилотен план в Нигерия.

MMD дружно с сътрудници, създаде сполучлив бизнес модел, който приложи и към мониторите – едно към този момент сертифицирано решение за неутрална във връзка с отпадъците електроника, задавайки нови стандарти за зелени публични поръчки. Пилотният план е в рамките самодейността PREVENT Waste Alliance на Германското федерално министерство за икономическо съдействие и развиване (BMZ).
още по темата
50 милиона тона годишно – електронните боклуци са едно от най-спешните провокации, пред които е изправено обществото през днешния ден. Според отчет на Платформата за ускорение на кръговата стопанска система (PACE) и Коалицията на Организация на обединените нации за електронни боклуци, тази планина от е-отпадъци се изхвърля най-вече с кораби до африкански или други бързо разрастващи се страни.

Въпреки че съвсем всички нови монитори на Philips не съдържат живак и олово, компютърните монитори като цяло – с техните доста дребни вградени платки и разтопени химикали като олово и живак – нормално се считат за проблематичното дете на преработването и кръговата стопанска система. Поне в Африка огромна част от тях не могат да бъдат вярно рециклирани, заради липса на подобаващи уреди и запаси. Това е по този начин, тъй като до момента вярното преработване и събиране на този вид боклуци не е било печелившо.

Доказан сполучлив метод за намаляване и справяне с това гигантско предизвикателство е концепцията за отплата за електронни боклуци, която към този момент е приета в публичните поръчки като зелено решение за мобилни телефони, преносими компютри и таблети и затваря виталния цикъл на електронното съоръжение.

Концепцията се показва в такса, добавена към покупната цена на ново електронно съоръжение, която финансира събирането на остаряло съоръжение за безвредно преработване. Възстановените по този метод първични материали по-късно се употребяват наново в производството на нови артикули, което ги прави отпадъчно неутрални.

50 милиона тона електронни боклуци се изхвърлят всяка година, най-често в Африка
(снимка: MMD, Philips Monitors)

В рамките на година и половина сътрудниците по пилотния план в Нигерия построяват бизнес модел, който показва по какъв начин програмата за компенсиране на отпадъците може да бъде разширена с TCO Certified Edge, сертификация за отплата на електронни боклуци, както и с деен мониторинг на отпадъците. Над 5500 неизползваеми монитора са събрани от сътрудниците по плана.

„ С този пилотен план успяхме да разработим бизнес модел, който потвърждава, че сполучливата идея за компенсиране на боклуци работи освен за мобилни телефони. Въпреки че преработването на монитори е доста по-предизвикателно, то може да бъде финансово рентабилно и в същото време да способства за развиването на локалните мощности за преработване ”, споделя Стефан ван Сабен, световен старши управител по корпоративна обществена отговорност и резистентност в MMD, Philips Monitors.

В началото на плана в Нигерия няма съвсем никакъв опит с преработването на плоски екрани. Изхвърлените монитори се натрупат на сметища, което съставлява забележителен риск за хората и околната среда. Затова сътрудникът по преработването първо е подготвен за ръчно демонтиране на плоски екрани. Това включва безвредно премахване на съдържащите живак черни светлинни тръби, безвредното разглобяване на всички други електронни съставни елементи и идентифицирането и отделянето на другите типове пластмаси, в това число и тези, съдържащи рисковите бромирани забавители на горенето.

В края на плана предприятието за преработване съумява да демонтира екрани с плосък панел по доста безвреден и ефикасен метод, връщайки суровините в цикъла. Същевременно разноските, нужни за това, са понижени с повече от половина. Въпреки че пътят към момента е дълъг, това са окуражаващи първи стъпки към едно в действителност стабилно бъдеще.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР