Пилотният проект ще обхване всички паркоместа на градаПилотен проект на

...
Пилотният проект ще обхване всички паркоместа на градаПилотен проект на
Коментари Харесай

Умно паркиране въвежда поетапно Бургас

Пилотният план ще обхване всички паркоместа на града

Пилотен план на система за мъдро паркиране към този момент работи за 30 паркоместа в Бургас

Система за мъдро паркиране към този момент е налична за жителите и гостите на Бургас. Проектът „ Smart parking “ се осъществя от Виваком по самодейност на Общината, стана ясно през седмицата.

Проектът дава опция за броене на свободните паркоместа в „ синята зона “ за платено и почасово паркиране в централната част на града. Пилотната фаза към този момент работи за 30 паркоместа, ситуирани по ул. „ Конт Андрованти “, ул. „ Тракийска “ и ул. „ Фердинандова “.

„ По този метод ще се вкара новаторска и разрастваща се във времето опция за усъвършенстване на процеса на паркиране. Същевременно ще се понижи фрапантно безцелния „ паразитен “ трафик за търсене на свободни места, което ще редуцира нездравословните излъчвания в центъра на града “, разясни Никола Гечев, шеф „ Корпоративни продажби “ във Виваком.

Как работи системата? На всяко едно паркомясто в пилотната зона в асфалта се вгражда сензор, който посредством LoRaWAN мрежата на телекома регистрира в действително време дали върху мястото има паркиран автомобил. Датчиците съставляват херметично затворени кутии с батерия, която е с над 7 години живот. Това допуска лесна поддръжка и дълготрайна употреба.

В допълнение, от двете направления на влизане/излизане в зоната се инсталират две осведомителни табла, които демонстрират динамична информация в действително време за броя свободните паркоместа.

Електронни табла демонстрират информация в действително време за броя свободните паркоместа (снимка: Община Бургас)

Благодарение на профилиран програмен продукт, умната система за паркиране сплотява информацията от всеки един сензор, отчитайки в действително време свободните и заетите паркоместа. Системата може да сигнализира при надхвърлено разрешено/платено време за паркиране. Тя има и специфична функционалност на мобилното приложение, което може да обезпечава по-голямо улеснение за реализиране и на заплащанията за почасово паркиране.

Мобилното приложение City Card BG към този момент е налично за всички електронни устройства на Android или iPhone и може да се изтегли гратис от Гугъл Play и App Store, прецизираха от общината. В него потребителите могат да записват повече от един собствен автомобил, както и да намерят свободно място в намиращите се наоколо паркинги.

И още един плюс на системата – събраната информация ще може да бъде предоставяна на заинтригуваните оторизирани институции, както и на компании, които имат предпочитание да създават нови мобилни и уеб приложения с информация за града.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР