Пилотна програма Зелени улици“ се очаква да стартира в София

...
Пилотна програма Зелени улици“ се очаква да стартира в София
Коментари Харесай

Пилотна програма Зелени улици инициират столични общински съветници от ГЕРБ

Пилотна стратегия „ Зелени улици “ се чака да започва в София от 17 юли. Инициативата е на общинските съветници от ГЕРБ Малина Едрева, Зафир Зарков и Симеон Колев, които ще внесат предлагането в Столичния общински съвет с отчет от групата на ГЕРБ-СДС. Идеята на плана е през идващите летни уикенди елементи от улици в града да бъдат освободени от коли и да станат пешеходни. Новите уикенд пешеходни направления ще са свързани с главните паркове и градини в центъра на София.

Започваме с три улици от историческия център на София – ул. „ Сан Стефано “ – от бул. „ Цариградско шосе “ до бул. „ Янко Сакъзов “, втората е ул. „ Шишман “ - от ул. „ Юрий Венелин “ до ул. „ Граф Игнатиев “ и третата е ул. „ Ангел Кънчев “ – от пл. „ Гарибалди “ до ул. „ Гладстон “, заяви Малина Едрева, ръководител на групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет (СОС) при представянето на плана пред публицисти. Идеята е за 10 зелени уикенда от 17 юли до 22 септември 2020 година, когато приключва и Седмицата на подвижността.
Тя показа детайлности от заложеното в предлагането до СОС с сътрудниците й общински съветници Зафир Зарков и Симеон Колев.
Локациите демонстрират 70 – 80% пешеходно придвижване. Важни са за свързаността сред градините и парковете, в тази ситуация - от парка „ Заимов “, през Докторска градина до Борисова градина и от там по ул. Граф Игнатиев - до градинката при „ Седмочисленици “.
„ Зелените улици “ са стъпка, която София прави към отворен град за хората и пешеходен град за хората, посочи Едрева и означи, че тази концепция е продължение на фестивала „ София Диша “, който затваряше разнообразни местоположения от града за глътка въздух. Тя означи, че вследствие на санитарната рецесия, хората имат потребност от повече открити пространства и че такава стъпка не е допустима без хората, които работят най-близо до живущите и търговците в регионите -,Трайчо Трайков кмет на регион „ Средец “ и кмета на регион „ Оборище “ Николай Александров. Едрева не пропусна да означи и оказаното подпомагане от страна на Центъра за градска подвижност, както и от Инициативата „ Зелена София “.
„ Целим с изключение на да осигурим пространствата за пешеходно придвижване и опция да подкрепим бизнеса в този миг. Важното е намаляването на нездравословните излъчвания. Видяхме по време на пандемията, че с физическата изолираност се понижи автомобилния поток и въглеродните излъчвания понижиха доста “, уточни Едрева.

Зафир Зарков, общински консултант от ГЕРБ, зам.-председател на Постоянна комисия по превоз и туризъм в СОС посочи, че съществена цел на плана е тези улици да се трансфорат в места, които генерират в допълнение пространства с нужното вземане предвид на обществена отдалеченост, което не трябва да подценяваме и да обезпечат опция за релаксация и разходки на живущите в централните градски елементи и освен.
Той означи, че в „ зелените уикенди “ ще бъде дадена опция на локалните магазинчета и заведения по затворените за коли улици да разполагат с в допълнение пространство.
Осигурена е организация на придвижването, която подсигурява съответно напредване на всички живущи в тези зони, както и опция за паркиране на техните коли отвън пешеходните пространства, които ще бъдат освободени от петък до неделя, увери Зарков. Той посочи, че ще бъде обезпечено с изключение на място за паркиране в прилежащи улици, също и на паркинга на Центъра за градска подвижност „ Васил левски “, който е против БНР.
Трайчо Трайков, кметът на регион „ Средец “ означи, че главното му гледище, като кмет, постоянно е било тези начинания да не нарушават качеството на живот на живущите в региона и посочи, че е изискал ограничения в три направления.

„ Първата е съблюдаване на часовете за нощна отмора. Имаме схващане и ангажимент от бизнеса, също така ще се управлява прецизно работното време на заведенията и спазването на равнищата на звук вечер. Второто е чистотата – решението е разчистване на тези улици всяка събота вечер. Третото е специфични условия за паркиране за директно засегнатите и решенията са две – опция за паркиране в прилежащи зони и в буферния паркинг “, уточни Трайков.
По думите на Елица Панайотова, координатор на самодейност „ Зелена София “, самодейността за зелените улици е дава опция и на хората, живеещи в тези сектори да се усещат доста по-комфортно за това, че техните деца ще играят и пресичат улицата необезпокоявани. „ За живеещите на ул. „ Сан Стефано “, да вземем за пример, Докторската градина става техният двор, в която непосредствено могат да влезнат, могат да отидат до парка Заимов, имат и безвредна връзка до Борисова градина “, посочи тя.

„ Искаме да покажем позитивите освен за гостите на центъра на София, само че и на живущите в центъра от това да има понижен трафик “, разясни.Панайотова. Тя акцентира, че сходни начинания вършат града ни по-зелен и по-чист и прелестен за живеене.
„ Много градове вършат сезонни затваряния на улици. Ще се радваме в случай че районните кметовете се включат с оферти за други сектори отвън центъра, които могат да бъдат направени пешеходни в топлите летни уикенди и по този метод дадат опция на хората за повече пространство за игра на техните деца или разходка “, добави координаторът на „ Зелена София “.
Панайотова означи, че 22 септември е последният ден от Седмицата на подвижността, която е европейска самодейност и по нея от 3 следващи години затваряме огромна част от центъра на София като Ден, свободен от коли. „ Това ще е последният ден от тази лятна самодейност. Надяваме се тази година да прибавим и спомагателни улици. Обсъжда се и включване на бул. „ Мария Луиза “, само че това ще бъде в допълнение решено “, добави Панайотова.
Тя не пропуснаха да означи, че тази година мотото на Седмицата на подвижността е „ Нулеви излъчвания “ и разяснява, че планът за зелени улици доста разумно се връзва с това, което Европа и доста градове в света сега желаят да промотират и около обстановката с COVID-19. „ Смятам, че би трябвало да обединим старания и да намерим позитивите от това и да ги превърнем в нещо стабилно и непрекъснато “, съобщи още Панайотова.
От Центъра за градска подвижност увериха, че ще обезпечат нужната организация. Предвижда се ул. „ Ангел Кънчев “ да бъде напълно освободен от коли, а паркираните на ул. „ Сан Стефано “ от живущите там да не бъдат наложително вдигани.

Румяна Милова, член на Съвет на шефовете на ЦМГ разясни, че на ул. „ Ангел Кънчев “ има забележителен брой длъжностен абонамент и малко над 15 места, предопределени за паркиране. Затова концепцията е на тази улица да има цялостно освобождение от коли, за разлика от другите места.
„ От ул. „ Сан Стефано “ няма да се подвигат паркиралите коли. Собствениците им ще имат опция да паркират и да излязат от улицата, само че няма да бъдат пускани да се връщат в границите на зеления уикенд. Ще могат да се върнат чак след 18 ч. в неделя, като в същото време могат да паркират в прилежащи улици и на паркинга на ЦГМ “, заяви тя.
Милова увери, че единствено в краен случай ще бъдат местени колите и че при повдигане с паяк, колите ще бъдат изместени наоколо с улиците, на които са били паркирани, а жителите ще могат да получават информация на тел.: 070013233 къде се намира тъкмо техния автомобил, с цел да си го приберат. „ Ще спомагаме на районните кметове в връзката с жителите “, увери още тя и добави, че ще има уведомяване на притежателите на коли.
„ Ако са живущи в регион и имат винетни стикери, сигурно ще получат СМС къде се намира автомобила им “, посочи Милова. „ Не единствено, че няма да бъдат глобявани, паркирането в паркинга „ Васил Левски “, който е против БНР, ще е изцяло гратис “, увери представителят на управлението на ЦГМ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР